Ministrul Muncii a explicat faptul că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va crește până la 65 de ani

Ministrul Muncii a explicat că, în conformitate cu o directivă europeană, vârsta de pensionare va crește treptat. Cu toate acestea, vârsta de pensionare pentru bărbați și femei în România va rămâne aceeași.

Ministrul a subliniat că, pentru modificarea vârstei de pensionare, s-a implementat un mecanism care garantează că aceasta nu va crește decât dacă speranța de viață se schimbă semnificativ.

Ea a subliniat că această cerință europeană, asumată de România prin PNRR, prevede ca, până în 2025, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să crească treptat până la 65 de ani. Pentru a proteja femeile, s-au introdus două măsuri compensatorii.

„În ceea ce privește modificarea vârstei de pensionare, noi am venit cu un mecanism, cu o garanție pentru pensionari, că vârsta nu va crește decât dacă se modifică semnificativ speranța de viață. Este important ca pensionarii să știe că este o cerință europeană asumată de România prin PNRR care vizează reforma pensiilor, care spune că până în 2025 vârsta de pensionare pentru femei și barbați să crească eșalonat până la 65 de ani.

Pentru a nu pedepsi femeile am venit cu două măsuri care îndulcesc reforma. Acestea vizează doamnele care au copii și care vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. Dacă ai fost în concediu de creștere copil, beneficiezi de doi ani contributivi la pensie. Activitatea de a sta acasă cu copilul este recunoscut de statul român.

Dacă cineva vrea să se pensioneze anticipat, se pune și perioada de creștere copil”, a declarat ministrul pentru România TV.

Simona Bucura-Oprescu a mai  precizat că nicio pensie nu se va impozita, în afara de cele care trec de pragul de 2.000 de lei, despre care se știe că sunt taxate cu 10%.

Simona-Bucura-Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Cum se recalculează pensiile fără indicele de corecție?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a reiterat că pensiile vor fi recalculate fără utilizarea indicelui de corecție. Ea a detaliat noua formulă de recalculare, explicând:

Calculul punctelor contributive: Totalul punctelor contributive se determină pe baza contribuțiilor plătite, prin raportarea sumei cotizate și a salariului avut de pensionar la salariul mediu brut pe economie din luna respectivă. Punctajele obținute se cumulează.

Puncte asimilate: Se adaugă puncte suplimentare pentru studiile efectuate la zi, luând în considerare doar perioada cea mai favorabilă în cazul mai multor facultăți, adică durata de studii cea mai lungă. Aceasta este noua metodă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare a pensiilor este următoarea: VPR (valoarea punctului de referință, 81 lei) x total puncte (puncte de contributivitate + puncte de stabilitate + puncte de necontributivitate).

Punctele de necontributivitate se acordă pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, cu 0,25 puncte pentru fiecare an.

Punctele de contributivitate se determină pe baza contribuțiilor efectuate la sistemul public de pensii.

Punctele de stabilitate se adaugă astfel:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de muncă cuprinși între 26 și 30;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de muncă cuprinși între 31 și 35.