"Ce s-a întâmplat în ultima variantă este că pe parcursul perioadei de consultări am primit, bineînţeles, aşa cm vă puteţi imagina, nenumărate solicitări de la diverse agenţii, structuri, instituţii de a putea creşte salariile la diverse niveluri: la SGG, peste SGG, la 70% din SGG şi aşa mai departe. În analiza pe care am făcut-o cu primul ministru, cu ministrul de Finanţe, cu vicepremierul Vasile Dîncu am constatat că nu există resursele financiare, având în vedere că deja am depăşit uşor pe 2017 pentru a putea acomoda cerinţele celor de la Educaţie care oricum nu au fost mulţumiţi. Şi doi, a introduce numai câteva agenţii, în condiţiile în care nu le introduci pe toate, creează exact tipul de disfuncţionalităţi cu care noi am luptat. Prin urmare, noi până acum am spus că ceea ce s-a întâmplat rău înainte este că s-au obţinut prin legislaţie specială diverse beneficii pentru unii în detrimentul celorlalţi", a spus Dragoş Pîslaru, prezent la conferinţa Think Education.
Ministrul nu a precizat care ar fi fost numărul de beneficiari în varianta extinsă a ordonanţei, dar a afirmat că impactul ar fi fost de 530 de milioane de lei.
"Dacă am fi făcut şi noi o listă de agenţii care să beneficieze acum de nişte lucruri şi celelalte nu, după părerea noastră nu am fi avut foarte multe justificări din acest punct de vedere. Din acest punct de vedere vă pot spune că forma finală a ordonanţei aprobată este clară, se referă strict la aparatele proprii ale ministerelor şi aici discutăm de o reaşezare numai la nivelul acestor aparate proprii ale ministerelor, fără să spunem că nu există multe alte categorii care nu ar fi fost îndreptăţite să aibă corecţii salariale dar pe care nu putem să le facem prin ordonanţă şi le facem prin legea unitară….Impactul (pentru 12 luni n.r.) dacă am fi introdus toate agenţiile centrale plus deconcentratele ar fi fost de peste 530 de milioane de lei. Deci practic vă gândiţi că era imposibil", a explicat Dragoş Pîslaru.
Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Sistemul de salarizare pentru personalul bugetar din sănătate şi educaţie va fi restructurat începând cu luna august 2016, iar de aceste modificări vor beneficia aproximativ 650.000 de salariaţi din cadrul tuturor familiilor ocupaţionale.
În cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferenţelor de salarizare se va face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului, însă în situaţia în care salariile de bază calculate la nivelul menţionat sunt mai mici, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.
Cheltuielile bugetare pentru aplicarea, în 2016, a noilor măsuri privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt estimate la 873 milioane lei, iar pentru 2017 totalizează 2,6 miliarde lei, informează Executivul.
SURSA: Agerpres