"Da, vom transforma ordonanţa. Vom schimba în primul rând principiul ei pentru că nu va mai fi o ordonanţă de înlocuire a legii cadru ci o ordonanţă de corecţii. Da, dorim să o implementăm de anul acesta. Aşa cum avem acum în planificare am vrea ca din august 2016 să poată intra în vigoare astfel încât salariile în plată din septembrie să poată fi date conform noii ordonanţe. Un lucru care este foarte important: aş vrea să nu deviem în chestiuni contabiliceşti legate de bani dar, da, din perspectiva sustenabilităţii financiar bugetare discutăm de o sumă brută de circa 2 miliarde de lei pe care o putem aloca pe cei doi ani de zile, 2016 -2017", a spus Dragoş Pîslaru.

Acesta a explicat că Legea 284, deşi este o lege bună, nu se putea aplica pentru că efortul financiar era prea mare. 

"Implementarea Legii 284 care a fost unul dintre scenariile pe care doamna ministru Costea le-a luat în calcul era de 94 de miliarde de lei. Implementarea integrală a lui 284. Proiectul doamnei Plumb, de exemplu, era de 104 miliarde de lei", a afirmat Dragoş Pîslaru. 

Acesta a precizat că fosta ordonanţa încerca să substituie legea cadru de salarizare schimbând grilele de la un capăt la altul, iar noua ordonanţă se concentrează pe zona care este masată în jurul salariului minim de 1.250 de lei încercând să ridice salariile cele mai mici până la un anumit prag care va fi indicat de suportabilitatea financiar-bugetară. 

Pîslaru a spus că din această toamnă va fi elaborată o nouă Lege care se va implementa în patru ani. 

Ministrul Muncii a anunţat că vineri urmează să aibă loc Consiliul Naţional Tripartit în care se vor discuta principiile care vor sta la baza noii ordonanţe. 

Proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar a fost retras săptămâna trecută de fostul ministru al Muncii; Ana Costea, în urma discuţiilor cu sindicatele. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că Executivul va lucra la un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor. 

AGERPRES