"Această acţiune este gândită cu şi pentru oamenii din comunitate, pentru a putea preveni şi ameliora ansamblul vulnerabilităţilor la nivel individual, al familiei şi al întregii comunităţi. Vrem să ne asigurăm că în procesul de implementare plecăm de la o înţelegere corectă a realităţilor şi problemelor de la nivel local – de aceea căutam să învăţăm din modelele similare dezvoltate. Modelul UNICEF şi aplicaţia AURORA sunt un excelent punct de plecare. Ne bucurăm să fim astăzi alături de oamenii din Lipova şi Coloneşti, judeţul Bacău, şi să înţelegem cum funcţionează acest model pentru ei, astfel încât să putem să extindem acest gen de acţiune la nivel naţional, pentru toate comunităţile marginalizate", a declarat ministrul Dragoş Pîslaru, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) şi UNICEF România.
La rândul său, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, a apreciat, potrivit sursei citate, angajamentul Guvernului de a se asigura că toate grupurile vulnerabile primesc un pachet integrat de servicii sociale, aducând împreună protecţia socială, sănătatea şi educaţia. El a susţinut că experienţa UNICEF în dezvoltarea şi testarea unor asemenea servicii pentru copii şi familiile lor va oferi "multe exemple de bună practică, metode şi instrumente care pot fi adoptate la nivel naţional".
"UNICEF este pregătit să susţină eforturile Guvernului pentru a extinde serviciile integrate la nivel naţional", a subliniat reprezentantul UNICEF în România.
Prezenţi la evenimentul din judeţul Bacău, reprezentanţii autorităţilor centrale şi judeţene au discutat cu cei ai autorităţile locale, cu profesioniştii, dar şi cu mai multe familii despre felul în care pachetul minim de servicii a adus îmbunătăţiri evidente vieţii copiilor vulnerabili, de la accesarea mai uşoară a serviciilor de sănătate şi înscrierea pentru prima dată la şcoală, până la obţinerea certificatului de naştere sau a celui de încadrare într-un grad de handicap. Discuţiile au punctat, de asemenea, provocările pe care le aduce implementarea acestor servicii la nivel local, în special în zonele rurale dezavantajate.
Pachetul minim de servicii pentru copii şi familiile lor iniţiat de UNICEF România cuprinde o serie de servicii în domeniul sănătăţii, protecţiei sociale şi educaţiei care pot fi acordate la nivelul comunităţii, având un caracter universal. Deşi poate fi accesat de orice familie, acesta vizează în special copiii cei mai vulnerabili şi familiile lor.