El a precizat că proiectul de lege prin care va fi reglementată această măsură va fi finalizat în câteva zile.
"Am vrut să dau un semnal pentru pacienţi. După cum ştiţi, se sărbătoreşte săptămâna pacienţilor şi eu cred că autorităţile trebuie să ştie că autorităţile caută resurse suplimentare prin care să asigure o finanţare mai bună a sistemului. Noi am încercat să găsim înăuntrul sistemului resurse, dar nu avem de unde. Deficitul bugetar e unul singur, economia merge aşa cum merge, surse suplimentare nu avem de unde, alte sectoare nu merg văduvite. (…) Pacienţii trebuie să ştie că pentru ei încercăm să facem mai mult şi mai bine. (…) Mesajul meu este simplu: încercăm prin reducerile de birocraţie să facem economii pe care să le utilizăm pentru creşterea finanţării sistemului de sănătate", a declarat Nicolăescu la Parlament.
Ministrul a explicat că o parte dintre activităţile instituţiilor care vor fi desfiinţate vor trece la consiliile judeţene şi la viitoarele direcţii regionale de sănătate.
"O parte dintre activităţile despre care ar putea spune cineva că nu mai sunt realizate vor trece către consiliile judeţene şi restul vor fi preluate de viitoarele direcţii regionale pe care încercăm să le facem atât la minister, cât şi la Casa Naţională. Probabil la Casa Naţională, într-o primă etapă, vom lăsa şi nişte birouri judeţene, pentru a se putea termina contractările şi să se poată face o monitorizare mai corectă şi destul de consistentă a ceea ce se întâmplă pe plan local, urmând ca etapa a doua să însemne 2014", a spus Nicolăescu.
El a arătat că, potrivit calculelor făcute, "o cotă de 5-8 % va însemna şi reducere efectivă de posturi".
"Acei oameni care întâmplător vor trebui să meargă acasă vor găsi acoperirea legală necesară, să nu aibă de suferit", a susţinut Nicolăescu.
Conform ministrului, măsura desfiinţării caselor şi direcţiilor judeţene de sănătate ‘eficientizează activitatea, perfecţionează managementul şi aduce mai mulţi bani pentru oameni".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate.
Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.