Cele 17 ţări din zona euro îl vor alege, la 21 ianuarie, pe viitorul preşedinte al Eurogrupului, după ce Jean-Claude Juncker, în funcţie din 2005, a anunţat că decizia sa de a părăsi preşedinţia Eurogrupului la sfârşitul anului sau la începutul lui 2013 este ‘irevocabilă’.

‘Intenţionez ca mâine /vineri/ să-mi prezint în mod oficial candidatura’, a declarat Dijsselbloem în faţa Comisiei de finanţe din parlamentul olandez. Dijsselbloem a adăugat că miniştrii de finanţe din zona euro au convenit ca cei care doresc să-şi prezinte candidatura la postul de preşedinte al Eurogrupului să facă acest lucru până vineri.

În vârstă de 46 de ani, Jeroen Dijsselbloem este un apropiat al liderului Partidului Laburist olandez, Diederik Samsom, şi în luna noiembrie a anului trecut a fost numit în funcţia de ministru de finanţe.

Săptămâna trecută, Dijsselbloem a făcut un turneu al capitalelor europene şi a avut întâlniri cu omologii săi din Belgia, Luxemburg, Italia, Franţa şi Spania precum şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Ministrul olandez de finanţe se bucură deja de sprijinul ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, în schimb ministrul francez al economiei este în continuare rezervat cu privire la nominalizarea olandezului în fruntea Eurogrupului.

Olanda este una din puţinele economii din zona euro care beneficiază în continuare de un rating de top AAA.

SURSA: Agerpres