'Dacă până acum sunt o serie de deficienţe şi anumite probleme în utilizarea mijloacelor informatice, noi trebuie să ne asigurăm că primarii vor avea la dispoziţie fondurile europene, Strategia care a fost discutată cu Comisia Europeană 'România Digitală 2020', astfel încât să opteze dânşii pentru varianta optimă care doresc a fi implementată la nivelul autorităţii locale, primării de municipii, oraşe, comune', a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, până în prezent au fost finanţate mai multe proiecte legate de informatizarea registrului agricol sau unele proiecte la nivelul primăriilor, care reduc costurile şi cheltuielile administrative.
'Un important element ţine de continuitatea acestor sisteme informatice şi de pregătirea oamenilor. Funcţionarii publici trebuie să primească în mod constant, coerent, formarea profesională de care au nevoie. Dacă acest lucru este bine organizat şi bine structurat, şi fondurile sunt la dispoziţia primarilor, atunci cetăţenii vor vedea cu adevărat ce înseamnă să ai o primărie informatizată, sisteme noi şi moderne prin care se pot plăti taxele şi impozitele, sau orice altă activitate pe care cetăţeanul doreşte să o aibă la nivelul administraţiei publice locale', a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.
În opinia sa, informatizarea primăriilor depinde foarte mult şi de dorinţa primarilor şi, până la urmă, fiecare autoritate publică locală decide dacă se va implementa sau nu un sistem informatic performant în sprijinul cetăţeanului.
Ministrul a mai spus că un element important se referă la cofinanţarea proiectelor europene pentru că orice proiect necesită o anumită cofinanţare.
'Vrem să eliminăm presiunea acestor cofinanţări şi obligativitatea de cofinanţare din partea administraţiilor publice locale. Dorim foarte mult să punem accent pe cofinanţările pe care consiliile judeţene trebuie să şi le asume, urmând ca de la consiliile locale să vină doar o mică parte pentru acest cofinanţări. Eu spun că România, în următorii patru ani din acest punct de vedere va fi cu totul diferită faţă de România de acum. O vedem informatizată în proporţie de peste 90%, cu servicii moderne pentru cetăţeni, cu posibilitatea de plată a taxelor şi impozitelor, folosind chiar şi telefoanele inteligente pentru asemenea servicii. De asemenea, vedem o Românie bine asigurată şi bine securizată din punct de vedere a atacurilor cibernetice', a mai afirmat Alexandru Răzvan Cotovelea.
În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, Cotovelea a precizat că ministerul are obligaţia de a comunica mult mai mult cu primarii şi de a pune la dispoziţia lor toate informaţiile necesare în acest sens. AGERPRES