Referendumul inițiat de Nicușor Dan are susținători
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, susține referendumul inițiat de Nicușor Dan: „Să dăm o Ordonanță de Urgență pentru a suprapune secțiile de votare.”
Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al PNL și ministru al Culturii, sprijină inițiativa referendumului pentru București propusă de Nicușor Dan. Turcan subliniază că orice referendum care consultă opinia publică este binevenit și afirmă că a fost întotdeauna un susținător al implicării cetățenilor în astfel de procese.
În ceea ce privește referendumul inițiat de Primarul General, ministrul remarcă, de asemenea, o inechitate între bugetul Primăriei Generale a Capitalei și bugetele primăriilor de sector. Ea consideră că rezultatele acestui referendum ar putea conduce la decizii administrative destinate să simplifice și să îmbunătățească distribuirea fondurilor în București.
„Orice referendum de consultare a oamenilor este binevenit și de fiecare dată am susținut prezența oamenilor la referendum, pentru că auzi vocea poporului. Cu un singur referendum am fost împotrivă, cel de demitere a președintelui Traian Băsescu, pentru că mi s-a părut o forțare și manipulare a oamenilor într-o decizie politică și într-un război politic.
În privința referendumului inițiat de Primarul General, cred că în momentul de față există o inechitate între bugetul gestionat de Primăria Generală a Capitalei și bugetele primăriilor de sector și, de asemenea, în pârghiile pe care le au pentru intervenție în fiecare stradă din București. Deci răspunsurile pe care le primește Primarul General al Capitalei la acest referendum inițiat de el și care va trebui să fie votat de Consiliul General va putea conduce la decizii administrative de simplificare și de îmbunătățire a modului de împărțire a banilor în București și de luare a deciziilor”, a spus Raluca Turcan în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Alex Vlădescu.
Referendumul inițiat de Primarul General
Întrebată dacă ar fi posibil ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele. Turcan a răspuns:
„Da, de ce nu? Dacă oamenii merg la referendum, avem oportunitatea, o dată, să meargă mai mulți oameni la vot și la prezidențiale, indiferent care e rezultatul, că dacă ne uităm la poză, am putea spune s-ar putea să nu profite celor care se pregătesc pentru acest referendum. Deci da, să meargă, dacă există posibilitatea unei prezențe mai mari la vot și la parlamentare sau la prezidențiale foarte bine. Costurile, dacă sunt suprapuse, sunt mai mici, este demonstrat și mi-ar plăcea să văd că această lipire care se încearcă în ultima perioadă de Primarul General, care are un bazin electoral puternic, semnificativ, tocmai ce a a fost votat de aproape jumătate din bucureștenii care s-au prezentat la vot, deci această lipire permanentă este însoțită de sprijin în Guvern. Da, să dăm o ordonanță de urgență, să fie secțiile de votare suprapuse și să sprijinim o consultare a bucureștenilor, care este necesară pe niște chestiuni foarte importante.”
Nicuşor Dan a convocat o ședință a Consiliului General pe 21 octombrie, la ora 10:00, pentru a discuta două proiecte de referendum destinate bucureștenilor. Aceștia vor fi întrebați dacă susțin aprobarea repartizării impozitelor pe venit și a taxelor locale de către Consiliul General, precum și dacă Primarul General ar trebui să aibă autoritatea de a emite autorizații de construire pentru întregul oraș, anunțul a fost făcut pe Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că reprezentanții formațiunii sale în Consiliul General al Municipiului București vor vota în favoarea referendumului, subliniind că „întotdeauna orice exercițiu democratic este binevenit”. El a adăugat că, în opinia sa, ar fi fost mai simplu să se întrebe: „Desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm?”, astfel încât toată lumea să înțeleagă mai bine scopul acestui referendum.