La botezul copilului, popa ia bani; la fel la cununie si, cand omul este ingropat, tot popa castiga. Fiscul roman a demonstrat ca si-a insusit creator aceasta mentalitate cinica, a celui care incaseaza bani indiferent de situatie.
Incepand din anul viitor, persoanele fizice vor fi obligate sa plateasca statului un impozit pe tranzactiile cu valori mobiliare chiar daca prin aceste operatiuni nu obtin profit. Articolul 41 din Ordonanta nr. 73/1999, privind impozitul pe venit (venitul global), instituie o regula sinistra: „In cazul transferului dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare si partilor sociale, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa, aplicandu-se cota de 1% la valoarea tranzactiei. Pentru tranzactiile derulate prin intermediari, cota de 1% se aplica asupra diferentei dintre valoarea tranzactiei si comisionul retinut de intermediari. Impozitul astfel retinut si varsat de platitorul de venit este final”.
Mai pe romaneste, lucrurile stau asa: Popescu vinde la Bursa 1.000 de actiuni cu 10.000 lei bucata; tranzactia se ridica la zece milioane lei, din care se plateste comisionul brokerului (2%, adica 200.000 lei) si impozitul catre fisc (1%, adica 98.000 lei). Fiindca n-a anticipat corect evolutia pretului actiunilor si a pierdut doua milioane lei din speculatia la bursa (a cumparat actiunile cu 12.000 lei si le-a vandut cu 10.000), Popescu se alege cu o penalizare din partea statului. Omul plateste impozit pe venit desi a iesit pagubit. Stupid, dar legal, prin voia dlui Decebal Traian Remes, ministrul finantelor.
Reactiile operatorilor din piata de capital n-au intarziat sa apara. Dan Alexandru Apostolescu, presedintele societatii de valori mobiliare Active International, spune ca „impozitarea cu 1% a tranzactiilor cu valori mobiliare este incorecta deoarece se taxeaza venitul obtinut din vanzarea actiunilor si nu eventualul profit. Logic ar fi fost ca impozitul sa fie perceput pe castigul realizat. Cred ca legiuitorul ar trebui sa incurajeze investitiile – directe si de portofoliu – in loc sa inventeze tot felul de taxe si impozite care descurajeaza din start orice initiativa investitionala”.
Reprezentantii Ministerului Finantelor isi apara punctul de vedere afirmand ca impozitarea castigului realizat din operatiuni cu valori mobiliare ar fi posibila daca ar exista o evidenta clara a pretului de cumparare si de vanzare pe fiecare persoana fizica. Floare la ureche, considera Valeriu Velciu, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM): „Modul de organizare a contabilitatii societatilor de brokeraj permite, in orice moment, sa se vada la ce pret a cumparat si la ce pret a vandut oricare dintre clientii SVM. Conform legislatiei in vigoare, tranzactiile se inregistreaza si se pastreaza in arhive timp de cinci ani. Nu este nici o problema; inspectorii fiscului pot verifica usor daca s-au platit impozitele pe profiturile realizate din tranzactii”.
Retinerea impozitului si virarea acestuia catre buget este responsabilitatea societatii de brokeraj. Amanuntul acesta obliga din start brokerii sa deschida bine ochii atunci cand calculeaza cuantumul impozitului cuvenit statului. „Societatile de brokeraj tin o evidenta riguroasa a conturilor clientilor, deci calcularea profiturilor este o simpla formalitate. Mai mult, legea obliga ca fiecare SVM sa desemneze un oficial care verifica si raspunde personal de respectarea de catre societatea de brokeraj a tuturor reglementarilor in vigoare”.
Speculatorii si operatorii de pe piata de capital mai spera totusi ca anomalia sa fie eliminata pana la intrarea in vigoare a Ordonantei. Sperantele se leaga de rectificarea prevederilor in Parlament, in cursul dezbaterilor pentru aprobareea Ordonantei nr. 73.
Ministrul Remes inventeaza un impozit sinistru
7 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 7 octombrie 1999, 15:00
La botezul copilului, popa ia bani; la fel la cununie si, cand omul este ingropat, tot popa castiga. Fiscul roman a demonstrat ca si-a insusit creator aceasta mentalitate cinica, a celui care incaseaza bani indiferent de situatie.Incepand din anul viitor, persoanele fizice vor fi obligate sa plateasca statului un impozit pe tranzactiile cu valori mobiliare chiar daca prin aceste operatiuni nu obtin profit. Articolul 41 din Ordonanta nr. 73/1999, privind impozitul pe venit (venitul global), insti
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Romanii au posibilitatea de a studia pentru MBA la universitati renumite din lume
- Agentia Nationala pentru Locuinte construieste case pentru familiile cu venituri mari
- Pipele isi ajuta stapanii in negocierile importante
- Albinele romanesti lucreaza pentru export
- Colectivele stresate se trateaza prin bioenergie
- Nicolae Noica construieste locuinte cu iluzii in plic
- Mai multe banci pentru jucatorii la Bursa
- Confortul urban
- Totul despre bani
- Conditiile de asigurare ale contractelor CASCO contin clauze cu surprize