Ministerul Sănătăţii a început inventarierea tuturor surselor de oxigen din spitale, pentru a putea asigura pacienţilor cu COVID-19 şi paturi de terapie intermediară, a declarat vineri seară, la Botoşani, ministrul Nelu Tătaru.
Acesta susţine că paturile de terapie intermediară vor fi puse la dispoziţia pacienţilor care „au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă”.
„Noi avem în jur de 3.100 de paturi care sunt tipice pentru terapie intensivă. Până la 4.100 mai avem paturi de postoperator, paturi de îngrijire postoperatorie şi paturi de terapie intermediară. (…) Identificăm în acest moment tot ce înseamnă sursă de oxigen din spitale pentru a putea face paturi de terapie intermediară, în care pacienţii nu sunt pe terapie intensivă invazivă, ventilatorie. Sunt cei care au diferite grade de insuficienţă respiratorie, au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă. Extindem şi acest număr de paturi”, a afirmat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a avut, vineri, o întrevedere cu autorităţile judeţene din Botoşani, după ce joi acestea au dispus adoptarea unor măsuri restrictive, ca urmare a creşterii peste 3/1000 a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19.
Tătaru: Capacitatea ATI din Suceava poate crește cu 20 de paturi
Ministrul Sănătăţii a precizat că în judeţul Suceava capacitatea în sectorul ATI pentru COVID poate creşte cu 20 de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava şi cu alte cinci paturi la Spitalul Municipal Rădăuţi, iar cinci paturi sunt ţinute în rezervă la Spitalul Municipal Fălticeni.
Ministrul Sănătăţii a spus că se află la Suceava pentru a face o analiză a situaţiei din judeţ în ceea ce priveşte pandemia şi capacitatea de răspuns a unităţilor spitaliceşti, în special cea de la ATI.
În opinia lui Tătaru, în prezent, la Suceava situaţia începe să se stabilizeze din punct de vedere al numărului de cazuri.
„Avem un număr de cazuri crescător uşor de la o zi la alta”, a spus Tătaru.
Potrivit ministrului Sănătăţii, analiza capacităţii ATI s-a făcut la spitalele din Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni. În prezent, capacitatea ATI de la SJU Suceava este de 40 de paturi, dintre care jumătate pentru patologie COVID şi există posibilitatea de a creşte acest număr de paturi cu terapia mobilă la 12 paturi şi alte opt paturi la Secţia de Boli infecţioase, cu un suport de cinci paturi la Rădăuţi, pentru terapie COVID.