Ordinul ministrului (nr. 975/1998), vorbeste de interdictia fabricarii tuicii in cazane de cupru, sub motivatia ca acest metal ar provoca tulburari grave de sanatate. Se specifica faptul ca, conform articolului 97, „cantitatea de cupru din bauturile alcoolice naturale distilate nu trebuie sa depaseasca
5 mg/kg de produs”. Motivul fiind acela ca cuprul din bauturi are efecte nocive asupra organismului, putand conduce pana la „coma si deces”. Aparitia acestor norme a produs o vie agitatie printre „palincarii” ardeleni. De secole ardelenii stiu ca palinca poate duce la coma alcoolica sau ciroza, dar nicidecum la alt soi de intoxicatie.
Ministerul nu este de acord cu „utilizarea cazanelor de tuica (cu componente principale din cupru) confectionate artizanal”.
Se pare insa ca dracul nu este atat de negru pentru fabricantii de tuica, mai mult sau mai putin autorizati.
Dr. Vasile Lazar, inspector la Inspectoratul de Politie Sanitara si Medicina Preventiva Mures, spune ca aceste norme exista de cand e, vorba ardeleanului, „lumea si vilagul”, fiind reiterate de Ministerul Sanatatii. Nici doctorul Lazar nu a auzit de niscaiva intoxicatie cu cupru, de-a lungul anilor cat a lucrat la fostul Sanepid. El mai spune ca cei circa 50 de palincari autorizati din Mures folosesc cazane din alama.
Producatorii n-au bani
de analize
Numarul cazanelor de cupru din gospodariile particulare ramane o necunoscuta, inspectorii neavand drept de control decat in cazul in care producatorii sunt prinsi ca-si vand tuica. Acestia nu au voie sa fabrice tuica decat pentru uz propriu. Iar cazanele de cupru si le procura de la tiganii care le vand in piete sau la targuri.
Producatorii autorizati trebuie, in schimb, sa justifice procurarea instalatiilor prin acte sau documente fiscale. Acestia sunt, de altfel, si bine puricati de organele sanitare. Doctorul Lazar mai spune ca nu cuprul este principalul vinovat, ci oxidul de cupru, care se depune pe spirala.
Pentru cei autorizati, Inspectoratul pune la dispozitie un spectrofotometru cu absorbtie atomica. Dar o asemenea analiza nu este deloc ieftina. O analiza pentru cantitatea de metale costa vreo 500.000 lei/metal, iar o alta analiza pentru depistarea cantitatii de alcool metilic (toxic), vreo 200.000 lei. Din cauza acestor preturi, palincarii nu prea se inghesuie la analize, desi in prima faza a distilarii pot aparea si compusi toxici, cum ar fi tiocianatii, mai ales la asa-zisele tuici fabricate din gainat de pasare sau cu ajutorul pufoaicelor.
Acum, la sfarsit de vara, oamenii se grabesc sa culeaga prunele si sa puna de-o tuica. Vestea cu reinventarea tuicii de catre ministerul lui Hajdu a produs o veritabila isterie in randul producatorilor mai mult sau mai putin autorizati. Ei sunt de-a dreptul speriati de posibilele confiscari si amenzi usturatoare, pe langa accizele pe care trebuie sa le plateasca. Astfel incat, chiar inainte de „noul val” de palinca, traditionala bautura ardeleneasca s-a scumpit de la 25-30.000 lei, la 85-90.000 de lei litrul.
Peter Leb