Ministrul Sănătății a declarat luni că șeful Direcției de Sănătate Publică Ilfov a demisionat. Decizia vine în contextul cazului azilelor groazei din Voluntari.
Șeful DSP Ilfov a demisionat din funcție
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine luni o conferinţă de presă la sediul Ministerului Sănătăţii privind activitatea ministerului în legătură cu persoanele şi pacienţii internaţi în centre pentru persoane vârstnice.
Oficialul de la Sănătate a declarat că centrele de bătrâni din Ilfov care fac obiectul unei anchete au fost verificate de către DSP în lunile ianuarie şi februarie, fiind constatate abateri minore.
De asemenea, Rafila a precizat că a avut o discuție cu șeful Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov (DSP), care a decis să demisioneze din funcție.
„În lunile ianuarie – februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a așternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme.
Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar. Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituție pe bucata ei”, a spus Rafila.
Proiect pilot pentru centrele pentru persoanele cu dizabilități
Ministrul Sănătății a spus că fiecare șef de DSP trebuie să fie familiarizat cu toate instituțiile din județul pe care-l coordonează. De asemenea, a menționat că unele dintre centrele destinate persoanelor cu dizabilități ar putea funcționa în apropierea spitalelor de psihiatrie, iar acest aspect va fi explorat prin intermediul unui proiect pilot.
„Principala problemă este legată de această corelație între modul de funcționare, de autorizare și modul de acordare a serviciilor. Oamenii care sunt internați sau familiile lor au nevoie să știe că pacienții sunt bine îngrijiți. Ei nu sunt interesați dacă există o hârtie, ci cum sunt îngrijiți.
Fiecare șef de DSP să cunoască toate instituțiile din județul său.
Unele din centrele pentru persoanele cu dizabilități să funcționeze pe lângă spitalele de psihiatrie. Vom face un proiect pilot”, a explica ministrul.