Ministrul Sănătății, anunț pentru românii care au acasă Algocalmin. Ce trebuie să facă

alexandru rafila

SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Algocalminul se folosește de 100 de ani în Europa și nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește efectele acestui medicament.

Dispare Algocalminul de pe piață? Ce a spus ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că românii pot utiliza în continuare Algocalminul, în contextul în care Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că verifică acest analgezic.

Întrebat ce ar trebui să facă românii care au acasă Algocalmin, ministrul Sănătății a răspuns că pot continua să-l utilizeze fără nicio restricție în conformitate cu recomandările din prospect și cu indicațiile medicului, în cazul în care este necesar.

Această declarație vine în urma preocupărilor generate de investigațiile Agenției Europene a Medicamentului, care analizează siguranța și eficacitatea Algocalminului, dar până la clarificări suplimentare, medicamentul poate fi folosit în continuare conform practicii obișnuite.

„Nu trebuie să ia nicio măsură specială de precauție. Este vorba despre o solicitare din partea Finlandei. Medicamentul este utilizat în acest moment în 18 state din UE, e un medicament care se folosește de mai bine de 100 de ani, din 1920 se folosește acest metamizol, preparat cunoscut popular în România ca ‘Algocalmin’, un medicament care este un analgezic, folosit în dureri. Reacțiile adverse care erau cunoscute apar foarte rar și investigația pe care o face Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se referă la sesizarea Finlandei. O să vedem concluziile și dacă există o indicație privind restrângerea utilizării sau utilizarea doar la anumite categorii de pacienți. Deocamdată nu avem niciun motiv de îngrijorare pentru că este un produs care se folosește de foarte mult timp și care este în mod obișnuit utilizat ca analgezic în România. Și eu, și dvs. și cred că toată lumea a folosit acest produs. Așteptăm raportul de la EMA și o eventuală recomandare spre alte elemente. Repet, în 18 din cele 27 de state din Uniunea Europeană, adică două treimi din UE, se folosește acest produs”.

În legătură cu posibilitatea retragerii Algocalminului de pe piață, Alexandru Rafila a declarat că nu poate să facă „astfel de speculații” până când nu examinează raportul complet. El a îndemnat populația să continue să utilizeze Algocalminul așa cum au făcut-o și până acum, în caz de nevoie.

Această declarație subliniază atitudinea precaută a ministrului Sănătății în fața investigațiilor privind siguranța Algocalminului, menținând în același timp recomandarea pentru utilizarea continuă a medicamentului, în așteptarea clarificărilor suplimentare din partea autorităților competente.

„Să-l folosească ca și până acum, deci nu discutăm de o situație specială apărută, e folosit de 100 de ani în Europa”.

Algocalminul și alte medicamente ar putea dispărea de pe piață

Anumite medicamente ar putea dispărea de pe piață, după ce au produs reacții adverse rare. Mai exact, este vorba despre Algocalmin, un medicament cunoscut, dar și despre alte medicamente care conțin substanța metamizol.

Agenția Europeană a Medicamentului a început să investigheze aceste medicamente, după ce au fost semnalate reacții adverse rare în unele țări din Europa. Aceste reacții pot include scăderea rapidă a numărului de globule albe din sânge și chiar decesul.

Agenția Finlandeză a Medicamentului a atras atenția asupra acestui aspect.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a discutat despre posibile motive de îngrijorare în rândul românilor și despre momentul în care acest medicament ar putea să fie retras de pe piață.

Potrivit acesteia, se știa deja și era menționat în prospectul medicamentului că acesta poate cauza agranulocitoză, o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci, spune ea, nu este vorba despre o informație nouă.