Ministrul Sănătății a discutat despre îmbunătățirea comunicării dintre secțiile de Terapie Intensivă și familiile pacienților
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a discutat cu managerii de spitale și directorii Direcțiilor de Sănătate Publică despre cum poate fi îmbunătățită comunicarea între secțiile de Terapie Intensivă și familiile pacienților.
De asemenea, a avut discuții cu oficialii ANMCS. Rafila a cerut ca toate procedurile medicale să fie consemnate în foaia de observație și ca echipamentele utilizate să fie urmărite cu strictețe.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că, într-o teleconferință cu managerii spitalelor și directorii Direcțiilor de Sănătate Publică, s-au discutat măsuri pentru creșterea siguranței pacienților.
Accentul nu a fost pus doar pe procedurile medicale, ci și pe comunicarea cu familiile pacienților. Rafila a subliniat că nesiguranța poate apărea atunci când există o lipsă de informare, mai ales pentru pacienții din Terapie Intensivă.
Ministrul a exprimat încrederea că această problemă poate fi rezolvată rapid.
”Lunea trecută am făcut teleconferinţă cu spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi am discutat cu cei 60-70 de manageri, plus directorii Direcţiilor de Sănătate Publică să vedem cum să putem face încât, pe termen foarte scurt, să creştem siguranţa pacientului, nu neapărat legat de procedurile medicale, dar şi de proceduri, ci şi în ceea ce priveşte modul de comunicare, pentru că nesiguranţa, mai ales pentru un pacient aflat în Terapie Intensivă, poate să fie generată de două lucruri: o problemă este cea legată de relaţia dintre familie şi personalul medical care trebuie să ofere informaţii pacientului şi lucrul ăsta cred că putem să-l rezolvăm într-un timp relativ scurt”, a declarat ministrul Sănătăţii la Digi 24.
A fost abordată și tema procedurilor medicale
Alexandru Rafila a declarat că discuțiile cu managerii spitalelor au abordat și tema procedurilor medicale. Ministrul a precizat că a discutat cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate despre necesitatea îmbunătățirii criteriilor.
Obiectivul este ca toate manevrele efectuate asupra unui pacient să fie consemnate în foaia de observație.
”Cel de-al doilea se referă la procedurile medicale intrinseci şi aici avem două chestiuni pe care le facem. În primul rând, am discutat cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate să găsim o modificare sau o îmbunătăţire a criteriilor ca să fim siguri că se întâmplă două lucruri: întâi că toate manevrele efectuate unui pacient se regăsesc în foaia de observaţie, pentru că asta a fost una dintre problemele de acolo, de la spital, iar cea de-a doua este legată de trasabilitatea echipamentelor care sunt utilizate la pacient”, a adăugat ministrul.
Alexandru Rafila a declarat că, în calitate de medic și ministru al Sănătății, consideră necesară o dezbatere publică. El a subliniat că aceasta ar trebui să includă societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica.
”Opinia mea, ca medic, este că trebuie să avem această dezbatere şi o să vă spun cine trebuie să fie actorii şi să provoc eu această dezbatere publică, ca şi ministru al Sănătăţii, trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica în această discuţie”, a afirmat Alexandru Rafila.
Implicarea Bisericii este importantă
Ministrul a spus că implicarea Bisericii este importantă pentru a evita interpretările eronate. A subliniat că trebuie să avem o reprezentare variată a societății.
”E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situaţie, adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societăţii şi să se înţeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-şi revină şi nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, din punctul meu de vedere, în România, trebuie scoasă din discuţie pentru că acceptanţa socială în România pentru aşa ceva cu siguranţă nu există”, a arătat ministrul.
El a explicat că, în 2009, Societatea de Terapie Intensivă a abordat problema transferului pacienților din ATI în îngrijiri paliative, dar nu s-au stabilit proceduri clare. Aceasta se datorează nu doar aspectelor medicale, ci și problemelor culturale și sociale.
Alexandru Rafila a menționat că în prezent sunt disponibile 3.000 de paturi în secțiile de îngrijiri paliative, dar este nevoie de 4.000 la nivel național.
Ministrul a indicat că va propune, probabil la începutul săptămânii viitoare, organizarea unei dezbateri pe acest subiect.
Rafila a sugerat înființarea de secții de îngrijiri paliative în apropierea secțiilor de Terapie Intensivă din unele spitale, cu coordonarea acestor secții de către medici specializați în ATI.