Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune despre criza medicamentelor că nu este o problemă specifică țării noastre, ci este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene. Sezonul gripal a trecut mai repede în România, față de alte țări europene.
Alexandru Rafila, despre lipsa medicamentelor din farmacii: Această criză nu este una specific românească
”Criza medicamentelor nu este o problemă specific românească, este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene şi cred că în România am luat măsuri concrete care să ducă la rezolvarea acestei crize şi la încurajarea producerii şi comercializării de medicamente pe piaţa românească”, a spus ministrul, precizând că ţara noastră a trecut mult mai bine decât majoritatea ţărilor europene de perioada sezonului gripal, iar acele lipsuri de medicamente antitermice şi antivirale au fost extrem de reduse, fiind produse similare în cantităţi suficiente.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai arătat că măsurile pe care le-a propus, de reglare a taxei clawback şi de aliniere a preţurilor pentru medicamentele generice, medicamentele ieftine, reprezintă răspunsul care va duce cu siguranţă la prezenţa acestor produse pe piaţa românească.
”Mă bucur că Asociaţia Producătorilor de Medicamente generice dar şi Asociaţia producătorilor de medicamente originale au o abordare pozitivă şi apreciază poziţia şi eforturile ministerului, poate cele mai relevante din ultimii 10 ani”, a mai spus ministrul.
Să trecem acum la o situație a crizei de la noi din țară. În prezent, mii de pacienți din toată țara, care suferă de epilepsie, sunt în pericol din cauza faptului că lipsesc tratamentele necesare. Pentru că erau prea ieftine, unele au fost scoase din producție.
„Ne confruntăm cu o criză fără precedent”, spun medicii neurologi, în timp ce bolnavii își caută tratamentul la farmacii din străinătate. De altfel, în ultimii ani, mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piața românească.
„E ceva de neînțeles, nu știm unde să mai țipăm”
Actrița Dorina Chiriac, membră a unei asociații care sprijină copiii bolnavi de epilepsie și pe părinții acestora, povestește cât de gravă este situația actuală.
„Am primit semnale din toată țara. Aceste medicații pur și simplu nu pot să lipsească, nu se poate rata o doză pentru că altfel copilul nu se mai află sub protecție.
E ceva de neînțeles, nu știm unde să mai țipăm. Noi îi trimitem pe foarte mulți către farmacii din afara țării”, a precizat cunoscuta actriță.
Medicii din spitale se plâng că la camerele de gardă ajung pacienți cu crize epileptice cauzate de întreruperea tratamentului
„Este o criză fără precedent a medicamentelor fundamentale, medicamentelor de uz extins în această boală.
Pot surveni crize neașteptate, pot intra într-un status epileptic care pot pune viața pacientului în pericol. De multe ori, și înlocuitorul lipsește sau e greu de procurat. Aceste medicamente sunt aerul și apa pacienților cu epilepsie”, a afirmat dr. Ioana Mândruță.