România nu se confruntă cu o explozie a cazurilor de tuberculoză
Joi, 30 martie 2023, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că țara noastră nu se confruntă cu o explozie a cazurilor de tuberculoză, reamintit că incidenţa tuberculozei a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani în România. În prezent, însă, Alexandru Rafila este preocupat de tuberculoza multidrog rezistentă, o formă de tuberculoză care se tratează greu și care durează ani de zile, medicamentele pentru tratarea sa fiind greu de suportat de corpul uman.
„În ceea ce priveşte cazurile de tuberculoză, e vorba de o mai mare diagnosticare, nu este o explozie a cazurilor de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani. Eu am fost implicat în gestionarea acestui program, la începutul anilor 2.000, problema nu este a exploziei cazurilor de tuberculoză care nu sunt mult mai numeroase, ele sunt mai degrabă în momentul de faţă diagnosticate, după o perioadă în care accesul la servicii medicale a fost mai redus în perioada pandemiei.
Acolo avem discuţii cu producătorii de medicamente pentru a găsi soluţii terapeutice care să poată să ţină sub control această problemă care preocupă întreaga Uniune Europeană, pentru că persoanele care au această boală, câteodată pot transmite şi transfrontalier boala. Este o problem de sănătate publică şi din fericire avem o lege şi o strategie de control a tuberculozei, iar rezultatele se vor vedea în lunile şi anii următori”, a declarat, joi, Alexandru Rafila.
România este țara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză
Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care țara noastră are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană (UE), potrivit informațiilor transmise de Centrul European de Prevenție şi Control al Bolilor,
De exemplu, anul trecut, au fost înregistrate 8824 de cazuri de tuberculoză, adică cu 15% mai multe decât în 2021. În 2022, cele mai multe cazuri de tuberculoza au fost înregistrate în municipiul București și în județele Iași, Dolj, Constanța și Bacău.
„Pandemia a scăzut accesibilitatea populației la servicii de sănătate. Tuberculoza este o boală în general tăcută. Pacientul ajunge la doctor după mai mult timp decât ar trebui. Orice tuse care persistă peste trei săptămâni, chiar tratată de medicul de familie, are indicația de a ajunge la specialist.
Evoluția în sine a bolii duce la erodarea țesutului pulmonar care poate să prindă și vasele de sânge și atunci există riscul unei hemoptizii, deci tuse cu sânge, care să fie fatală”, a declarat, duminică, Lavinia Danciu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.