Ministrul Sănătăţii, despre achiziţiile din pandemie: În vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. Dinamitează încrederea populaţiei în stat

alexandru rafila

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila a vorbit astăzi despre achiziţiile din pandemie care fac obiectul unor dosare penale. Acesta susține că în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi.

„Totdeauna, în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. În ghilimele, nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piaţa liberă, ajungemîntr-o situaţie stupidă în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil şi pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de faţă sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul spune că în perioada pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 statul român a făcut achiziţii de materiale sanitare în valoare de zeci de milioane de euro, iar unele dintre acestea nu au fost folosite niciodată.

„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Ştiţi bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, maşini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat şi care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măşti FFP2, cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupţie, că discuţi de o corupţie aici, nu discuţi despre altceva.
Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte şi în sectorul sănătăţii, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, mai spune ministrul.

Numărul infecţiilor respiratorii a scăzut semnificativ

„Am scăzut de la aproape 140.000 la puţin peste 100.000 (de infecţii respiratorii – n.r.) într-o săptămână. Eu cred că în două săptămâni o să ajungem la valorile aşteptate pentru perioada în care ne vom afla şi această depăşire a maximului aşteptat care echivalează cu declararea unei stări de alertă epidemică – în România aşa a fost declarată – se va încheia”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima TV.

Rafila a precizat că formele de boală produse de tulpina Omicron a virusului responsabil pentru COVID sunt mai uşoare, în timp ce în cazul virusului gripal, în urma măsurilor pentru COVID care au oprit şi răspândirea acestuia, imunitatea colectivă a populaţiei a scăzut, iar vaccinarea în România este redusă.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani, cu vaccinul asigurat de Ministerul Sănătăţii au fost vaccinate anual 1,5 milioane de persoane, el explicând că, pentru a stopa o epidemie şi pentru a opri consecinţele gripei asupra vârstnicilor ar trebui vaccinaţi în fiecare sezon 3,5 milioane de oameni din categoriile la risc.

În urmă cu doi ani, un milion de doze de vaccin antigripal sezonier din stocul cumpărat de minister au rămas nefolosite.