Tragedia de la Spitalul Pantelimon este o problemă de comunicare?

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, crede că tragedia de la Spitalul Pantelimon este legat în mare parte de comunicarea cu pacientul. Potrivit spuselor sale, pacienții, pe lângă faptul că primesc un diagnostic, ar trebui să fie informați clar despre ce urmează să se întâmple.

Este important să existe un dialog între personalul medical, pacient și familia acestuia deoarece acest lucru va contribui la creșterea siguranței pacientului.

Siguranța pacientului este un aspect complex. Pe lângă diagnostic, care trebuie să fie complet și corect, siguranța acestuia depinde de multe alte elemente. Ministerul Sănătății este responsabil de cel puțin două componente majore: investițiile în sistemul de sănătate și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale. În prezent, se derulează 120 de proiecte în spitale din România pentru a îmbunătăți controlul infecțiilor.

„Este o problemă legată de comunicare. Ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la Pantelimon sau în alte spitale din România ţine foarte mult de partea de comunicare cu pacientul, care ar trebui să ştie, dincolo de diagnosticul precis pe care îl va primi, ce urmează să i se întâmple, trebuie să existe acest dialog cu pacientul, trebuie să existe dialogul cu familia pacientului şi toate lucrurile astea sunt cele care vor consolida siguranţa pacientului.

Siguranţa pacientului e un fenomen complex. Sigur că anul ăsta discutăm despre un diagnostic care trebuie să fie complet, complex, să ne ducă într-o zonă de siguranţă sau să ducă pacientul într-o zonă de siguranţă a intervenţiei terapeutice. Dar siguranţa pacientului, în mod evident, ţine de foarte, foarte multe alte lucruri.

Noi, ca şi Minister al Sănătăţii, avem cel puţin două componente de care suntem responsabili şi pe care ne străduim şi cred că putem să dovedim acest lucru că ne facem treaba. Mă refer la investiţiile în sistemul de sănătate, de exemplu, în ceea priveşte controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, derulăm în acest moment 120 de proiecte în spitale din România pentru controlul infecţiilor”, a spus ministrul Sănătății, marți, 17 septembrie 2024.

spitalul sf pantelimon
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Renovarea Secției ATI a Spitalului Pantelimon va dura câteva luni

Potrivit spuselor sale, lucrările de renovare a Secției ATI a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București vor dura câteva luni. Se va termina totul la mijlocul anului viitor. Va fi „o renovare profundă, nu doar la suprafaţă”, a explicat Rafila.

În trecut, a mai existat un incident la același spital, în aceeași secție, din cauza cheii dulapului cu medicamente. Scandalul s-a soldat cu demisia șefului Secției ATI.

„A mai fost un conflict exact în acelaşi spital, în aceeaşi secţie, cu cheia de la dulapul de medicamente şi acolo s-a soldat cu demisia şi plecarea celei care a fosta momentului respectiv şef al Secţiei de Terapie Intensivă.

Întâmplarea face să o cunosc pe acea persoană, a renunţat la sistemul public şi lucrează în sistem privat. (…) Ceea ce trebuie să înţelegem este că noi trebuie să găsim soluţiile, să păstrăm personalul, să îl încurajăm să profeseze în sistemul public”, a spus el într-o intervenție TV.