Campania de vaccinare antigripală începe luni. Vaccinul este gratuit

Campania de vaccinare antigripală va fi demarată pe 2 octombrie, potrivit ministrului Sănătății. Alexandru Rafila a făcut anunțul vineri. Tot atunci el a explicat și procedura.

Vaccinul va putea fi ridicat din farmacii pe baza unei rețete date de medicul de familie. Operațiunea de vaccinare propriu-zisă se va petrece în anumite farmacii. Ea va avea loc și în cabinetele medicilor de familie. Vaccinul va fi acordat de către medicii de familie categoriilor de risc.

„Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal, compensat integral”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În afară de cabinetele medicilor de familie, românii vor putea fi vaccinați și în anumite farmacii care fac parte din program.

Rafila a atenționat că gripa sezonieră rămâne în continuare o amenințare. Lucru valabil mai ales pentru copii, bătrâni și pentru cei cu boli cronice. Acest tip de gripă poate produce complicații care pot provoca inclusiv decesul.

„Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, arată specialiştii Ministerului Sănătăţii.

vaccinare
SURSA FOTO: Dreamstime

1,5 milioane de doze de vaccin, distribuite gratuit pentru anumite grupe de risc

Ministrul a anunțat cu această ocazie și care sunt grupele la risc crescut de boală infecţioasă.

Astfel, vaccinul va fi compensat integral pentru: gravide, persoanele cu boli cronice din grupa de vârstă 5-64 de ani și personalul medical.

În această categorie intră și persoanele cu patologie cronică variată de tipul imonosupresiei congenitale şi dobândite (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie, drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear.

În grupele de risc intră și pacienţii cu boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

În pregătirea pentru sezonul epidemic 2022-2023, Ministerul Sănătății a achiziționat un total de 1.500.000 de doze de vaccin gripal sezonier.

Conform datelor raportate de către Institutul Național de Sănătate Publică, până la data de 21 mai 2023, un număr total de 1.479.497 de persoane din grupurile de risc au fost vaccinate împotriva gripei.