Nu va fi redus numărul posturilor în domeniul sănătății

„Opinia mea, dacă discutăm despre domeniul profesioniştilor din domeniul Sănătăţii, este că nu putem în domeniul Sănătăţii să reducem posturile, că abia le scoatem la concurs, vrem să le ocupăm. Să nu uităm de partea cu proiectele europene sau cu poiectele asociate proiectelor europene.

Rămâne de văzut, este o discuţie tehnică, ţine de zona de finanţe. Haideţi să vedem un act normativ care este consolidat. Este deocamdatăo propunere, o dezbatere în spaţiul public”, a spus, vineri, Alexandru Rafila, referindu-se la Ordonanța de Urgență (OUG) care vizează desființarea a 200.000 de posturi la stat pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Guvernul România a decis desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat

Declarația sa a fost făcută în contextul în care Guvernul Ciolacu a decis desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat, creșterea TVA și introducerea unor taxe noi pentru a acoperi măcar jumătate din gaura din bugetul statului.

Modificările fiscale pe care le discută membrii coaliției de guvernare ar aduce 10 miliarde de lei la bugetul statului. De exemplu, numai prin desființarea a 200.000 de posturi la stat care nu sunt ocupate s-ar economisi opt miliarde de lei.

Va crește TVA de la 5% la 9% pentru anumite produse și servicii

În plus, Guvernul Ciolacu intenționează să mărească TVA-ul de la 5% la 9% pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema, locuințe cu valoare până la 120.000 euro, activități sportive, alimente bio tradiționale, transport în scop turistic și de agrement, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, lemn de foc, rumeguș, vreascuri, energia termică în sezonul rece, alimentele de bază, medicamentele, dispozitivele medicale și cazarea turiștilor.

În cazul restaurantelor, TVA-ul va fi majorat de la 9% la 19%.

În plus, cetățenii români care primesc bonuri de masă și vouchere de vacanță ar putea fi puși să plătească contribuțiile la sănătate, astfel, s-ar economisi un miliard de lei. De altfel, membrii coaliției de guvernare discută și despre reintroducerea contribuțiilor la asigurări sociale pentru angajații din domeniul construcțiilor și din industria alimentară.