De asemenea, Cepoi a menţionat asigurările facultative şi deductibilitatea fiscală. În ceea ce priveşte creşterea finanţării, ministrul a subliniat că MS, prin bugetul de stat, va suporta finanţarea pentru prevenţie, urgenţe şi boli transmisibile iar asigurările de sănătate vor suporta cheltuielile pentru asiguraţi.

Cepoi a punctat, cu privire la categoriile exceptate, că Ministerul Muncii va suporta cheltuielile de sănătate pentru şomeri şi gravide, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap, pe cele ale acestei categorii iar plata asigurării pentru coasiguraţi o va face cel asigurat. Categoriile sociale defavorizate vor avea asigurări prin sistemul social.

În legătură cu lipsa personalului, ministrul a arătat că aceasta este o problemă europeană iar România se confruntă cu concurenţa din ţările din vest, care plătesc mai bine medicii. Din acest punct de vedere, ţara noastră va trebui să-şi dezvolte posibilităţile de pregătire a medicilor şi să le dea posibilitatea să lucreze ore suplimentare în spital, pentru care să fie plătiţi, a apreciat Cepoi.

Privitor la pachetul de servicii medicale, ministrul Sănătăţii a spus că se are în vedere ca serviciile cele mai scumpe, pe care un asigurat nu şi le-ar putea permite, să fie decontate de la asigurări.

"Anul trecut am cheltuit 20 milioane de euro pe expectorante, 10 milioane euro pe antispastice şi 1,7 miliarde lei pe reţete costând doar 10 lei, în timp ce există liste de aşteptare pentru oncologie, pentru diabet", a exemplificat ministrul.

La rândul său, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a precizat că asistenţa de urgenţă va fi gratuită şi nu se va percepe coplată. El a făcut referire şi la faptul că serviciile de ambulanţă vor fi preluate la bugetul de stat.

Primul-ministru Victor Ponta a avut vineri o întâlnire cu ministrul Vasile Cepoi, subsecretarul de stat Raed Arafat şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurări de Sănătate. Proiectul legii sănătăţii va rămâne în dezbatere publică în lunile iulie şi august, urmând ca în septembrie să fie transmis Parlamentului.