Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că, vineri, echipa de la Minister va primi documentul referitor la raportarea deceselor de coronavirus, iar datele, după validre, vor fi comunicate.
Oana Mihăilă a fost întrebat, vineri, la Timişoara, despre raportul privind decesele e coronavirus şi a răspuns: „Echipa de la Ministerul Sănătăţii a preluat această atribuţie. Urmează astăzi să primească echipa de la Ministerul Sănătăţii raportul final, iar datele, dacă vor fi validate, vor fi comunicate. Aşa cum am spus anterior, ar trebui să fie prezentate de către Comisie echipei de la minister astăzi”.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.
Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.
Ce a spus ministrul despre ridicarea restricțiilor?
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a vorbit despre restricții, aceasta punctând că vor fi ridicate pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare vor permite acest lucru.
„Tot timpul trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Această revenire la normal este de fapt un început de a reveni la viaţa de dinaintea pandemiei. Nu se va putea face dintr-odată, ci va trebui făcută în paralel cu vaccinarea şi cu continuarea măsurilor de prevenţie. Restricţiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare ne vor permite să facem acest lucru”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul a explicat că deschiderea zonelor „albe” în spitale (pentru pacienţii non-COVID) este posibilă, în luna martie fiind publicat Ordinul privitor la împărţirea fluxurilor în spitalele COVID care au devenit mixte.
„A fost un prim pas (publicarea Ordinului – n.r.), care a reprezentat pregătirea tocmai pentru această flexibilitate a spitalelor, care acum au posibilitatea de a-şi adapta într-un termen foarte scurt numărul de paturi la nevoi. Atunci când nevoia de paturi ATI pentru pacienţii COVID scade, spitalele au posibilitatea, printr-o adresă la DSP, să reducă numărul de paturi ATI şi paturi destinate pacienţilor COVID şi să crească accesul pacienţilor cu afecţiuni non-COVID”, a detaliat ministrul.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea