”Acolo am cerut un control să vedem exact, şi de la Ministerul Transporturilor şi de la Autoritatea de Management pe Programul Sectorial de Transporturi, să facem ce am făcut şi la CNADR. Am luat lucrările întârziate şi le-am urnit din loc”, a declarat ministrul Dan Şova, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş.
În septembrie anul trecut, Compania Naţională de căi Ferate CFR SA anunţa că, în urma unui control derulat în teritoriu de reprezentanţii direcţiei de specialitate care gestionează proiectele cu finanţare din fonduri europene din cadrul companiei, s-a constatat că lucrările de reabilitare pe anumite tronsoane ale Coridorului IV pan-european se derulează într-un ritm scăzut, dar că se are în vedere recuperarea întârzierilor raportate.
În acest context, pentru perioada septembrie—decembrie 2013, reprezentanţii CFR şi cei ai firmelor antreprenoare au semnat o înţelegere prin care fiecare parte s-a angajat să întreprindă acţiuni şi măsuri care să conducă la recuperarea întârzierilor înregistrate în graficul de execuţie a lucrărilor.
Verificarea gradului de execuţie a vizat lucrările de reabilitare pe cinci tronsoane feroviare, aferente secţiilor de circulaţie: Frontieră — Curtici—Arad—Km 614 (constructor asocierea Alstom Transport—Swietelsky Bau Gesell Sachaft—Astaldi—Euro Construct Trading 98—Dafora), stadiul fizic—33%, termen de finalizare 2014; secţiunea Simeria—Coşlariu, tronsonul Vinţu de Jos—Coşlariu (constructor LD Impresa Pizzarotti & C S.p.A.), stadiul fizic—14,85%, termen de finalizare 2014; secţiunea Coşlariu—Sighişoara, tronsonul Coşlariu—Micăsasa (constructor Aktor—Arcada Company), stadiul fizic—33,36%, termen de finalizare 2015; tronsoanele Micăsasa—Aţel (stadiul fizic—12,72%, termen de finalizare 2015) şi Aţel—Sighişoara (stadiul fizic—17,15%, termen de finalizare 2015), constructor FCC Construccion SA—Alpine Bau GmbH—Azvi Straco. (Sursa: Agerpres)