Întrebat de ce arată așa rău stațiunea Costinești, ministrul a precizat că oamenii de acolo au fost concentraţi doar pentru a obţine beneficii economice şi mai puţin pentru a face investiţii.
„Mai mult ca sigur, acolo oamenii au fost concentraţi doar pentru a obţine beneficii economice şi mai puţin pentru a face investiţii, astfel nu s-ar explica modul în care arată în momentul de faţă această staţiune de renume a litoralului românesc”, adaugă Cadariu.
Acesta a precizat că ar putea ridica statutul de staţiune pe care îl deţine, în prezent, Costineştiul.
„Staţiunea arată foarte rău din punctul meu de vedere, motiv pentru care, în săptămânile următoare incursiunii mele pe litoral, am trimis echipa de control de la Direcţia de specialitate din minister şi concluziile au fost că s-a confirmat ceea ce am văzut personal. La câteva zile, am avut o întâlnire la nivel de minister cu conducerea celor două societăţi ale BTT-ului şi cu primarul de la Costineşti, discutând despre starea de fapt.
O săptămână mai târziu, o echipă de la minister a plecat la Costineşti pentru a face un plan de control pentru a apela la proprietari şi la administratorii locali de acolo să ne permită accesul în structurile de cazare şi în structurile de alimentaţie publică, cele pe care ministerul poate să le acrediteze, să le clasifice şi să constatăm dacă mai sunt sau nu întrunite condiţiile iniţiale, dacă mai merită acelaşi număr de stele sau dacă nu cumva suntem puşi în situaţia de a retrage acele certificate de clasificare, rămânând ca variantă extremă posibilitatea ca, dacă lucrurile nu se îndreaptă, ministerul să propună Guvernului adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru a retrage statutul de staţiune turistică pe care îl are în momentul de faţă Costineştiul.
Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă pur şi simplu pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului… stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.
Noi contracte de concesiune pe plajele din Mamaia
„În cursul anului trecut, marea majoritate a contractelor de concesionare au expirat. După ce am discutat cu Ministerul Mediului, a fost iniţiată o Ordonanţă de Urgenţă cu nişte excepţii de la Codul Administrativ, în baza căreia deja am făcut o primă rundă de licitaţii pentru reconcesionare, aproape jumătate din aceste sectoare au fost concesionate şi s-au încheiat aceste contracte, iar pentru diferenţă am înţeles că în perioada 2-15 mai se va face o nouă licitaţie pentru a face aceste desemnări de concesiuni. Sperăm să se prezinte pentru că în multe cazuri, pe multe sectoare nu s-au prezentat sau s-a prezentat un singur solicitant şi atunci nu era legal”, a declarat Daniel Cadariu în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.
Acesta a menționat că era necesară o investiţie în lărgirea plajelor afectate de fenomenul de eroziune.