Sâmbătă, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a fost prezent la Universitatea de Vară organizată de PES activists România. Evenimentul, care s-a desfășurat la Neptun, a reunit membri și susținători ai Partidului Social Democrat, oferindu-le oportunitatea de a discuta și dezbate teme de actualitate din sfera politică și economică.
În cadrul acestei întâlniri, Oprea a abordat subiecte importante legate de turismul românesc, subliniind provocările actuale și necesitatea unor strategii eficiente pentru revitalizarea și promovarea destinațiilor turistice din România. Participarea sa a evidențiat angajamentul ministerului în găsirea de soluții pentru dezvoltarea durabilă a turismului și susținerea antreprenoriatului în acest sector
”Industria turismului are un potenţial extraordinar de mare în România. Evident, că nu am atins deloc acel potenţial. Turismul, în general, sau intensitatea lui este direct proporţională în ultima vreme şi cu infrastructura. Construim autostrăzi într-un ritm foarte rapid, construim Autostrada Moldovei, aeroporturi, asta înseamnă o şansă de a aduce mai mulţi turişti străini în România să echilibrăm acea balanţă, 8,5 miliarde de euro au fost banii pe care românii i-au cheltuit anul ăsta în străinătate. Încă e diferenţa foarte mare cu cât cheltuie străinii la noi. Şi aici într-un parteneriat public-privat adevărat se pot rezolva lucrurile. Dacă ne uităm pe litoral toate hotelurile sunt proprietate privată. Fără un dialog solid între autoritatea locală, între ministerul de profil, între ministerul Mediului, Administraţia Apelor, plajele şi licitaţiile pentru plaje sunt la ei, lucrul acesta nu s-a putea dezvolta”, a declarat Radu Oprea.
Conceptul de stațiune a fost compromis
Acest a a declarat că conceptul de stațiune a fost compromis, observând cum blocurile de apartamente se amestecă acum cu hotelurile. Oprea a ridicat problema zonelor de distracție de pe litoral, întrebând care ar fi cele mai potrivite pentru atragerea familiilor cu copii. El a subliniat, de asemenea, că turismul nu poate fi promovat eficient fără o poveste care să-l susțină.
”Din păcate, am stricat ceva. Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile. Au apărut şi e necesar să ai şi magazine de proximitate acolo unde sunt blocuri, dar staţiunea ca atare, să poţi să faci OMD – Organizaţia de Management a Destinaţiei, să vorbeşti despre el, să te duci în Germania aşa cum am avut campanii de promovare, în Franţa, în Israel sau acolo unde avem potenţial de a aduce turişti din străinătate, nu avem cum să mergem să vorbim despre un concept solid. Care este zona de distracţie pe litoral, care este zona unde putem să atragem familiile cu copii, unu, doi, trei ani? Spunem o astfel de poveste turistului? Pentru că fără poveste turismul nu se vinde. Cum spunem împreună povestea?”, a afirmat ministrul turismului.
El a menționat că strategia de dezvoltare a turismului este în prezent în proces de avizare între ministere
”Şi atunci în Consiliul Consultativ pentru turism am venit cu strategia pentru dezvoltarea turismului, lucrul acesta e în avizare interministerială şi îl vom face, discutăm tot timpul despre îmbunătăţirile legislative, acestea sunt în sarcina şi în dreptul ministerului Turismului, politicile publice. Însă, fără parteneriatul public-privat real nu voi şti să răspund niciodată la întrebarea de ce sunt preţurile atât de mari pe litoral. Că nu noi, ministerul, facem preţurile, ci fiecare antreprenor care ştie cu cât îşi vinde camera pe noapte sau cu cât vinde friptura la restaurantul lui”, a explicat Radu Oprea.
Câciu, după ce staţiuni de pe litoral au fost inundate în urma ploilor abundente
Și ministrul Adrian Câciu a fost prezent la Universitatea de Vară a PES activists România, care se desfăşoară la Neptun.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că inundațiile și pagubele materiale produse de ploile torențiale din sudul litoralului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, reprezintă “nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni”.
”Încercam să îi fac pe cei din Mangalia să înţeleagă că nu mai pot continua aşa. Suntem în Neptun, care ţine de Mangalia. Autoritatea locală nu s-a implicat absolut deloc în sudul litoralui. Şi dacă discutăm de sudul litoralului discut de şapte staţiuni, dacă nu mă înşel, care ţin de UAT Mangalia”, a declarat Adrian Câciu.
Acesta spune că trebuie realizat un parteneriat pentru ca litoralul să fie deschis tot anul.
”Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. (…) E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar, formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului. Dar aşa trebuie făcut”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.