Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat „viziunea” despre război, a declarat într-un interviu la postul britanic BBC ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, transmite vineri EFE.
Reznikov a declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri şi avioane de luptă.
„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu ‘de iure’. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim”, a adăugat el.
Rusia a susţinut că luptă de fapt împotriva alianţei nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.
Ucraina a încercat de ani de zile să se alăture NATO, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru o aderare expres, lucru pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl consideră drept o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.
Articolul 5 din Tratatul NATO menţionează că un atac armat asupra unui membru trebuie considerat drept un atac împotriva tuturor, aminteşte EFE.
Reznikov nu a fost de acord cu afirmaţia că declaraţiile sale cu privire la alianţa militară ar fi controversate.
„De ce (să fie) controversate? Este realitatea. Este un fapt. Sunt sigur că într-un viitor apropiat vom fi membri ai NATO, ‘de iure'”, a insistat el.
Zelenski sugera o accelerare a integrării Ucrainei în NATO
Săptămâna aceasta, președintele Volodimir Zelenski considera că este oportună inițierea de către NATO a unui mecanism de accelerare a integrării Ucrainei în NATO.
„Ne pregătim pentru noi pași care vor combina din ce în ce mai mult experiența ucraineană în domeniul apărării, forța noastră și a întregii comunități euro-atlantice. Decizia statelor membre NATO de a iniția un mecanism de accelerare a integrării Ucrainei în NATO ar fi cea mai eficientă și mai coerentă cu realitatea și cu potențialul nostru de apărare, așa cum a fost în cazul Suediei și Finlandei”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.
El a precizat că Ucraina are sprijinul deplin al partenerilor lituanieni și polonezi pentru integrarea euroatlantică și se așteaptă la „progrese tangibile” în acest domeniu încă de la summitul NATO de la Vilnius din acest an.