Trebuie menționat că în cadrul reuniunii respective a fost prezent de asemenea ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi.

Peter Szijjarto a estimat că UE are trei sarcini în relaţia cu Israelul, şi anume să caute parteneriatul, să înceteze politica de condamnare perpetuă şi criticile la adresa acestei ţări şi să organizeze o reuniune a Consiliului de Asociere UE-Israel, care s-a reunit ultima dată cu opt ani în urmă, potrivit agerpres.ro

Țările implicate în disputa privind extracţia gazelor naturale

Oficialul ungar susține că cel mai important lucru este ca UE să oprească imediat sprijinul financiar pentru ONG-urile care ameninţă securitatea internă a Israelului.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre o altă temă pe agenda reuniunii de două zile a miniştrilor europeni, respectiv relaţia cu Turcia, despre care a spus că există „mari probleme”.

Toate ţările implicate în disputa privind extracţia gazelor naturale din regiunile estice ale Mediteranei sunt aliate ale Ungariei în cadrul UE sau al NATO, aminteşte Szijjarto, menţionând Grecia, Cipru şi Turcia. „Cunoscând importanţa suveranităţii naţionale şi a unităţii teritoriale, Ungaria propune ca UE să adopte o abordare foarte precaută când ia în considerare măsuri împotriva Turciei”, a indicat şeful diplomaţiei ungare, argumentând că „securitatea de astăzi a Europei, din punctul de vedere al migraţiei, este în mâinile acestei ţări şi a preşedintelui ei”, Recep Tayyip Erdogan.

Ungaria îndeamnă la ”dialog în locul sancţiunilor” în ce priveşte abordarea UE faţă de Turcia, a insistat el, adăugând că un nou ”val de migranţi” ar reprezenta un ”risc sanitar inimaginabil” în contextul pandemiei de coronavirus, mai ales că UE nu a făcut ”nimic, sau foarte puţin, pentru a se proteja împotriva migraţiei” şi ”dacă Turcia decide să lase să plece cele câteva milioane de migranţi care stau în această ţară, aceştia vor ajunge imediat la graniţele Ungariei”.