Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a efectuat o nouă vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul responsabil cu Afacerile Energetice din Rusia, Alexander Novak, și șeful Roszatom, Alexei Likachev.
Guvernul de la Budapesta vrea să fie neîntreruptă cooperarea energetică dintre Ungaria și Rusia
Marți, 11 aprilie 2023, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a efectuat o vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul responsabil cu Afacerile Energetice din Rusia, Alexander Novak, și cu șeful Roszatom, Alexei Likachev, pentru a discuta despre securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei. Acesta a explicat că țara sa are nevoie de transporturi neîntrerupte de gaze, petrol și combustibil nuclear, de aceea, cooperarea energetică maghiară-rusă trebuie să fie neîntreruptă.
„Europa a scăpat de iarna lăsată în urmă din cauza lejerității extreme în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Cu toate acestea, avertismentul Agenției Internaționale pentru Energie este clar: din cauza cererii de energie în creștere radical a economiei chineze și a ritmului extrem de lent al dezvoltării infrastructurii energetice europene, dificultatea reală va fi iarna următoare.
Securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei necesită transporturi neîntrerupte de gaze, transporturi de petrol și combustibil nuclear. Pentru a îndeplini aceste trei condiții, cooperarea energetică maghiară-rusă trebuie neîntreruptă. Aceasta nu este o chestiune de gust politic, ci de fizică.
Astăzi la Moscova vom discuta despre cele mai importante probleme de cooperare necesare securității aprovizionării cu energie maghiară: mai întâi cu Alexander Novak, vicepremierul responsabil cu Afacerile Energetice, apoi cu Alexey Lihachsov, CEO al Roszatom”, a scris, marți, Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.
Ce a discutat Peter Szijjarto cu Alexander Novak?
„Cu vicepremierul Alexander Novak, astăzi, sunt pe ordinea de zi: siguranța fizică și tehnică a conductei Turcești de Energie, care asigură furnizarea de gaze naturale țării noastre, întreținerea livrărilor de tranzit pe conducta Prieteniei, care asigură furnizarea noastră de petrol și prevenirea sancțiunilor amenință industria nucleară”, a explicat oficialul maghiar.
„La Bruxelles s-a realizat deja că nu există securitate energetică și că nu există tranziție verde europeană fără energie nucleară. Și noi, în Ungaria, suntem conștienți că o centrală nucleară este indispensabilă pentru energia accesibilă și sigură.
Trebuie să insistăm ca Paks2 să fie construit cât mai curând posibil, în ciuda tuturor dificultăților, deoarece cu cât se construiesc mai repede noile blocuri, cu atât mai repede vom fi protejați de mișcările complet nebunești de prețuri ale pieței internaționale de energie”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe din Ungaria.