Așadar, românii vor avea parte de o vacanță la sfârșitul lunii. Sărbătoarea Sf. Andrei pică într-o zi de joi, pe 30 noiembrie. În următoarea zi este 1 Decembrie, respectiv Ziua Națională a României.
Minivacanță de 1 Decembrie
După aceea, urmează weekendul. Zilele de sâmbătă și duminică pică în intervalul 2 – 3 decembrie. Astfel, românii vor beneficia de o minivacanță de 4 zile. Amintim că românii beneficiază de mai multe zile libere în 2023. Este vorba despre următoarele sărbători:
- 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie (vineri) – Ziua Marii Uniri;
- 25 decembrie (luni) – Crăciunul;
- 26 decembrie (marți) – A doua zi de Crăciun.
Zilele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare, conform legislației în vigoare
Minivacanță de 1 Decembrie. Potrivit Codului Muncii, ziua de 30 noiembrie, în care îl sărbătorim pe „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”, și cea de 1 decembrie, care este Ziua Națională a României, sunt zile nelucrătoare.
În România, zilele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare, conform legislației în vigoare. Acestea sunt diferite de zilele libere din timpul weekend-ului.
A doua minivacanță va fi de Crăciun. Astfel, românii vor sta acasă în zilele de 25 și 26 decembrie, care pică luni și marți. Zilele precedente fiind tot de weekend, bugetarii vor mai avea, așadar, o minivacanță de patru zile.
Toate zilele libere stabilite prin hotărâre guvernamentală sunt remunerate precum zilele lucrătoare
Toate zilele libere stabilite prin hotărâre guvernamentală sunt remunerate precum zilele lucrătoare. Cei care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale vor beneficia, conform legii, de o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.
De asemenea, angajații din România au dreptul la concediu de odihnă, cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare pe an.
În Articolul 145 din Codul Muncii, se stipulează următoarele:
- (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
- (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
- (3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.