Guvernul a stabilit ziua de vineri, 2 mai 2025, ca zi liberă pentru sectorul public
Guvernul României a adoptat recent o hotărâre prin care ziua de vineri, 2 mai 2025, va fi o zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Această măsură creează o legătură între sărbătoarea legală a Zilei Muncii, marcată pe 1 mai, şi zilele nelucrătoare ale weekendului, 3-4 mai, astfel încât salariaţii vor beneficia de un weekend prelungit.
Conform comunicatului oficial al Guvernului, hotărârea are ca scop coordonarea perioadei de concediu, iar ziua de vineri va fi recuperată de către personalul instituţiilor publice prin prelungirea programului de lucru până la data de 31 mai 2025. Totodată, munca prestată pentru recuperarea zilei de 2 mai nu va fi compensată cu timp liber.
Pentru locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producţie sau al activităţii desfăşurate, vineri, 2 mai 2025, va rămâne o zi lucrătoare normală. Printre excepţii se numără magistraţii şi personalul instanţelor judiciare implicate în procese cu termen pe 2 mai, precum şi participanţii în aceste procese.
De asemenea, Guvernul precizează că, în ziua de 2 mai, vor putea fi efectuate operaţiuni financiare prin Centrala Ministerului Finanţelor, inclusiv încasări şi plăţi legate de serviciul datoriei publice, precum şi alte operaţiuni de debitare impuse de Comisia Europeană.
Zile libere legale în 2025
În anul 2025, angajații din România vor beneficia de un total de 17 zile libere legale, dintre care 4 vor pica în weekend, iar 13 vor cădea în timpul săptămânii. Iată lista completă a sărbătorilor legale:
- 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou
- 2 ianuarie (joi) – Anul Nou
- 6 ianuarie (luni) – Boboteaza
- 7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române
- 18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 20 aprilie (duminică) – Paștele
- 21 aprilie (luni) – Paștele
- 1 mai (joi) – Ziua Muncii
- 1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) – Rusalii
- 9 iunie (luni) – Rusalii
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (joi) – Crăciunul
- 26 decembrie (vineri) – Crăciunul
În anumite profesii, angajații pot fi solicitați să lucreze în zilele libere legale. Conform Codului muncii, aceștia vor primi compensarea muncii prin zile libere acordate în termen de 30 de zile de către angajator.
Dacă angajatorii nu acordă zile libere conform legii, aceștia sunt obligați să plătească un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru muncitorii care lucrează în zilele legale de odihnă. Nerespectarea acestei reglementări poate atrage amenzi de la 5.000 până la 10.000 de lei.