Începând cu data de 1 iunie, Ziua copilului, elevii, profesorii şi angajaţii de la stat vor avea parte de o mini-vacanţă prelungită, care se va încheia odată cu Sărbătoarea Rusaliilor.
Veşti excelente pentru sute de mii de români! Urmează mai multe zile libere, de săptămâna viitoare.
Cinci zile libere pentru elevi, profesori şi bugetari la început de iunie
Este vorba despre o nouă mini-vacanţă pentru elevi şi profesori, dar şi pentru angajaţii de la stat. Totul vine ca urmare a deciziei Guvernului de a uni zilele libere de Rusalii (4-5 iunie) cu Ziua copilului (1 iunie).
Astfel, în intervalul 1-5 iunie, elevii, cadrele didactice şi bugetarii vor avea parte de o minivacanţă de cinci zile, începând cu prima zi a lunii iunie şi până la finalul Sărbătorii Rusaliilor.
Cât despre angajaţii din mediul privat, au şi ei au parte de o veste bună. Aceştia vor primi o zi liberă pe 1 iunie, de Ziua copilului, indiferent dacă sunt părinţi sau nu.
Reamintim că decizia privind ziua liberă de 2 iunie, care pică vineri, a fost luată de către Guvern încă din luna decembrie a anului trecut şi îi vizează pe elevi, profesori și salariații din instituţiile şi autorităţile publice.
Ar putea creşte vârsta până la care se poate acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului
Tot în contextul zilelor libere şi al concediilor pentru angajaţi, în România se pregăteşte o importantă modificare legislativă.
Un proiect de lege aflat acum la Camera Deputaţilor prevede că un angajat va putea intra în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani, nu doar până la vârsta de șapte ani, cum este în prezent.
La acest moment, angajații care au un stagiu de asigurare de cel puțin șase luni în ultimele 12 luni pot solicita concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav.
Acest concediu se acordă însă până la împlinirea vârstei de șapte ani a copilului sau până la vârsta de 18 ani în cazul copiilor cu handicap. În cazul copiilor cu afecțiuni grave, dreptul la concediu și indemnizație se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Inițiatorii proiectului de lege au explicat faptul că un copil bolnav cu vârsta peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji sau pentru a-și administra singur medicamentele. Potrivit psihologilor, vârsta minimă la care un copil poate fi lăsat singur acasă, și în acest caz doar pentru câteva ore, este de 12 ani.