Bugetarii vor beneficia de mai multe zile libere cu ocazia minivacanței de Sfânta Maria 2024. Autoritățile au luat o decizie pentru a face punte cu weekend-ul. Despre câte zile este vorba?
Zile libere pentru bugetari de minivacanța Sfânta Maria 2024. Bugetarii vor avea cu această ocazie patru zile libere. Mai mult, sărbătoarea pică într-o zi joi, iar autoritățile au decis să facă punte cu weekend-ul. În acest context, ziua de 16 august va fi liberă.
Bugetarii vor beneficia de mai multe zile libere
Bugetarii vor avea parte de patru zile de odihnă, în intervalul 15-18 august. Mulți vor beneficia de această ocazie pentru a pleca la mare sau în stațiunile montane. Câteva destinații populare sunt plajele din Mamaia, Costinești și Vama Veche.
Toți bugetarii au liber pe data 15 august 2024, când sărbătorim ziua de Sfânta Maria. Este liberă și ziua de 16 august în majoritatea cazurilor, după cum a stabilit Guvernul prin HG 1.307/2023. Cele două zile de 15 și 16 se lipesc de weekend. Astfel, bugetarii vor beneficia de o minivacanță de 4 zile.
În ziua de joi, 15 august, nu se lucrează nici în sistemul privat. Astfel, salariații trebuie să primească liber din partea angajatorului.
În cazul în care vor și primesc acordul angajatorului, ei își pot lua o zi de concediu de odihnă vineri, în data de 16 august, pentru a face o punte între Sfânta Maria și weekend.
Cine lucrează la stat trebuie să recupereze ziua de 16 august până la 30 august
Amintim că persoanele care lucrează la stat trebuie să recupereze ziua de 16 august până la 30 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.
De asemenea, salariații care nu pot fi liberi de Sfânta Maria trebuie să recupereze această zi. Este vorba despre cei care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.
Angajatorul este obligat să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile
Angajatorul este obligat să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Amintim că în România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare