Minte sau nu, Dragnea? Adevărul a ieșit la iveală

După ce liderul PSD declara război multinaționalelor pentru că nu își declară profitul, în presa locală a apărut o anchetă realizată de jurnalistul Liviu Alexa. Acesta a verificat multinaționalele, dar și profitul pe care îl declară.

În Top 100, doar 3 firme cu capital românesc. Trist
 
Iar adevarul se contureaza din toate cifrele de mai jos, din urmatoarele piese pe care le sustin cu CIFRE luate de la Registrul Comertului:

– 85% din Top 100 Romania sunt multinaționale

– peste 90 la suta din multinaționale declară profit infinitezimal față de cifrele absolut babane de afaceri pe care le au

– pentru faptul ca multinaționalele ce operează în Romania declară profituri perfid de mici, impozitul de 16 la suta pe care îl plătesc pentru ele este insignifiant, când ele scot în afara țării toată mierea de ZECI de MILIARDE de EURO pe care o produc aici

– sunt 12 firme deținute majoritar de Statul Roman. Acestea, cu rare excepții, declară profituri incredibil de mari, ceea ce este absolut șocant. Și bine. Fiindcă multinaționalele pot să ia exemplu.

– firmele deținute de oameni de afaceri ROMANI, cam puține în top 100, adică foarte puține, declară margini de profit foarte bune, peste media europeană sau mondiala a sectorului lor de activitate

– exista în acest articol și un top al companiilor multinaționale ULTRA NESIMȚITE, care fac rapoartele contabile de final de an, zic eu, la mișto: sa citiți topul, e mai jos, da’ fac și eu tizing ca să nu vă plictisiți. Ca tizing, va zic că  HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL își bate JOC de România scoțand lemn de sute de milioane de euro din țară și declarând profit 1 la suta din cifra de afaceri. Ca lanțul de magazine CORA o da Statului Roman prin gura și declară în batjocură profit de sub 900 000 de euro pe 2017. Ca nesimțitul de Țiriac declară pierderi pe Țiriac Auto, în condițiile în care a rulat 300 de milioane de euro pe 2017. Să stați să citiți.

– exista si remarcați care surprind în mod pozitiv: CONTINENTAL, o multinaționala discretă în Romania, care declara profituri colosale și nu își bate joc de țară; apoi, Coca-Cola, care declara profituri la standardul corect al industriei, fără să încerce să ascundă cash-ul.

– există companii precum cea care gestionează marea vedetă EMAG care au ani de zile consecutivi de pierderi, pe care Fiscul nu le vede. Iar asta e nașpa pentru Romania.

De asemenea, potrivit lui Liviu Alexa, ,,taxa pe lăcomie” care a pus pe jar întreaga țară are legatură cu o directivă a Uniunii Europene: Directiva UE 1164 din 2016, adoptată de Consiliul UE:

„Actul legislativ european urmăreşte ca multinaţionalele care activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor reale realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.
Această directivă subliniază că, „în efortul de a-şi reduce obligaţiile fiscale globale, grupurile de societăţi au recurs din ce în ce mai mult la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor (BEPS)”, scrie Ziar de Cluj.