Un alt incendiu a izbucnit în România. La doar o săptămână după tragedia de la Spitalul Județean Constanța, Capela Spitalului ”Elena Doamna” din Iași a izbucnit în flăcări.
Incendiul s-a produs în cursul dimineții de sâmbătă, la capela Maternității ”Elena Doamna” din Iași, iar focul a fost stins în scurt timp de pompieri, fără a fi nevoie de evacuarea de persoane și fără a se înregistra pagube materiale.
Se pare că incendiul de sâmbătă ar fi izucnit din cauza unei lumânări care a căzut pe un material inflamabil, scrie Ziarul de Iași. Pentru stingerea incendiului au intervenit trei echipaje de la Detaşamentul numărul II. Focul a fost lichidat rapid și nu a fost necesară evacuarea de persoane. Totodată, nu au fost înregistrate nici pagube materiale.
De menționat este faptul că icoanele nu au fost atinse de flăcări.
Amintim faptul că tragedia de la Iași vine la o săptămână distanță după ce șapte persoane au murit, într-un incendiu izbucnit în această dimineață la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Conform ministrului interimar al Sănătății Cseke Atilla, 113 pacienti erau internati in spital, 10 la ATI, iar o parte din pacienți și cadre medicale au fost scoși de pompieri pe geam.
Incendii pe bandă rulantă în România
De menționat este faptul că de la debutul pandemiei și până în prezent, mai multe incendii s-au produs în marile spitale din România. După incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, de anul trecut, o anchetă a corpului de control a Guvernului a scos la iveală mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice.
În acel caz, rapoartul, care a evaluat mare parte din sistemul de sănătate, observa că peste un sfert din spitale nu au rezervor de apă pentru incendii, în două treimi din secțiile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi și mai puțin de jumătate din secțile de terapie intensivă au cadre medicale suficiente pentru gărzi.
Totodată, în ultimii zece ani, mai mult de zece astfel de incidente au afectat sistemul medical din România. Printre ele, incendiul de la Maternitatea Giulești, unde au murit cinci nou-născuți, dar și incendiul de la ATI Piatra Neamț, unde zece pacienți au murit iar medicul de gardă, care a încercat să salveze pacienții, a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe 80% din corp.
În acest an, la Spitalul Matei Balș din București, 24 de persoane acăzut victime unui alt incendiu.