Red sprites a apărut, joi, în Odorheiu Secuiesc

„Ziua de ieri (13 iulie 2023) a fost realmente unică! Mai jos, veți regăsi un tip de descărcare electrică, „Red sprites”, surprins în premieră pe teritoriul țării noastre, mai exact, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

Aceste descărcări electrice, deși gigantice, nu sunt atât de luminoase precum cele convenționale și se vor semnala deasupra sistemelor convective severe, coincizând cu trăsnetele pozitive.

Ce le face atât de speciale? Sunt rare, sunt aproape întotdeauna roșii, structura lor variază extrem de mult, ating altitudini și de peste 95km și sunt extrem de greu de reperat cu ochiul liber, durata lor de manifestare fiind de ordinul milisecundelor”, este mesajul postat, joi, pe contul de Facebook „Furtuni România – Prognoze, avertizări şi analize meteo”.

În secțiunea de comentarii, un bărbat a spus că acest fenomen a fost prezent și în Italia.

„O să îi vedem tot mai des până în 2025…”, a scris alt român.

„Red sprites” în Italia

România ar putea fi lovită de fenomene meteorologice extreme

Din nefericire, în curând, țara noastră ar putea fi lovită de fenomene meteo extreme, precum tornadele, potrivit Elenei Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.

Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment. Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform”, a explicat ea.