S-a întâmplat o minune la Mănăstirea Podu Coșnei din județul Suceava, care a fost mistuită de flăcări duminică. După ce au stins incendiul, pompierii au fost rugați de către stareț să caute Sfântul Antimis, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava.
Aceștia i-au spus că, cel mai probabil, a ars, dar starețul Filotei a insistat, spunându-le că flăcările nu au cum să se atingă de Sfântul Antimis.
Sfântul Antimis, găsit intact după incendiul de la Mănăstirea Podu Coșnei
Astfel, pompieri și voluntari au căutat Sfântul Antimis timp de zeci de minute și, așa cum a spus starețul mănăstirii, a fost găsit intact, în ciuda faptului că totul în jurul său arsese. Starețul Filotei a luat apoi Sfântul Antimis în brațe, l-a sărutat și l-a dus într-un loc sigur.
„Focul a mistuit paraclisul din lemn, până la temelie. Totul era distrus, amestecat într-o movilă de jăratec și materiale de construcții.
Singura grijă a părintelui stareț Filotei era Sfântul Antimis, și ne pomenea despre el, poate, poate, careva dintre noi, îl va găsi…
– Cum arată, părinte?
– E din pânză, de culoare roșie, împăturit… repeta încontinuu…
– Din pânză?! întreb de parcă nu am înțeles din prima, ridicând în același timp o bucată de metal topit, din ceea ce fusese un candelabru…
– Cred că a ars, părinte, încercau să-l convingă și ceilalți colegi.
– Nu! Trebuie să fie acolo! Sfântul Antimis nu arde! spunea starețul Filotei, cu convigerea celui care se hrănește cu credința.
Neîncrezători, precum Toma, am continuat, totuși, să-i alinăm îngrijorarea, răscolind prin cenușă…
– L-am găsit! Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, ridică, victorios, pânza împăturită, care parcă renăscuse din marea de jăratec…
Ne-am făcut, cu toții, o cruce mare, și am adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-am tot trăit pe pielea noastră, când au mai ars lăcașuri sfinte…
Mulțumim celor care ne-au ajutat și am reușit să lichidăm incendiul, mulțumim pentru minunile pe care le trăim în misiunile noastre, și nu în ultimul timp, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate! „, a povestit Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, care se numără printre participanții la căutări.
Pagubele produse de incendiu
Incendiul a avut loc duminică, 28 mai. Biserica veche și o clădire de chilii au luat foc, oamenii fiind nevoiți să apeleze la 112. Atunci când au sosit pompierii, flăcările erau deja la nivelul acoperișurilor, cu pericol de propagare la cele două construcții.
Suprafața mistuită de flăcări a fost de 550 de metri pătrați, iar pagubele sunt uriașe. Focul se extindea rapid, construcțiile fiind din lemn, ceea ce a făcut intervenția pompierilor mai dificilă. De asemenea, din cauza cantităților de combustibil depozitate, au existat degajări de fum și gaze toxice, relatează adevarul.ro.
În urma cercetărilor efectuate de pompieri, s-a constatat că incendiul s-a produs din cauza unui conductor electric defect.