De la preşedintele Traian Băsescu, până la premierul Emil Boc, oficialii de la Bucureşti au avertizat că fără banii de la FMI, România nu va mai avea de unde să plătească salariile (bugetarilor) şi pensiile până în decembrie.

Totuşi, deficitul bugetului de asigurări sociale a scăzut de la fost de 3,7 miliarde lei în august, la 3,1 miliarde lei în septembrie, potrivit datelor privind execuţia bugetară publicate de Ministerul de Finanţe. De pe lista de cauze putem exclude imediat faptul firmele ar fi plătit salarii mai multe şi mai mari angajaţilor (şomajul a continuat să crească). Nici că numărul pensionarilor n-a înregistrat o scădere dramatică, iar la nivelul pensiilor nu s-a umblat.

Situaţia de pe teren este diferită de cea din cifrele de la Finanţe: diferenţa dintre contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori şi ajutoarele şi pensiile achitate de stat a continuat să se adâncească. În septembrie, statul a strâns contribuţii de 2,6 miliarde de lei (total de 24,9 miliarde lei în septembrie, faţă de 22,3 miliarde lei în august). De partea cealaltă a balanţei,  cheltuielile cu asistenţa socială  s-au ridicat la 3,4 miliarde de lei în septembrie (diferenţa dintre soldul de 29,6 miliarde lei din septembrie şi cel de 26,2 miliarde de lei din august). Prin urmare, deficitul la asigurările de stat (excluzând cheltuielile de funcţionare ale sistemului) ar fi trebuit să crească cu 0,8 miliarde lei.

Cum de a ajuns ministerul de Finanţe să raporteze o scădere a deficitului de circa 0,6 miliarde de lei, în loc de creştere? Cheia o găsim în subvenţiile de 1,45 miliarde lei acordate acestui domeniu în luna septembrie. În primele opt luni ale anului, subvenţiile pentru bugetul asigurărilor sociale au fost 447,5 milioane lei, iar în septembrie au sărit la 1.897,5 milioane lei.

Veniturile în scădere duc deficitul la 5,1% în primele nouă luni

Deficitul bugetului consolidat a ajuns, după primele nouă luni ale anului, la 25,5 miliarde de lei (peste 6 miliarde de euro), reprezentând 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB) potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Prin comparaţie, deficitul din perioada similară a anului trecut a fost de 7,3 miliarde lei (1,7 miliarde euro), ceea ce reprezenta 1,5% din PIB.

Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile totale din primele nouă luni ale anului au fost de 115,8 miliarde lei (23,3% din PIB), iar cheltuielile au fost de 141,3 miliarde lei (28,4% din PIB). Situaţia nu este roză, veniturile de pe primele luni ale lui 2009 fiind cu 6,7% mai mici decât ce s-a înregistrat în perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile sunt cu 7,6% mai mari.

Doar pe luna septembrie, veniturile la buget au fost de 12,5 miliarde lei, iar cheltuielile de 15,7 miliarde lei.

Din rândul veniturilor la buget, în primele nouă luni ale anului, cele mai mari scăderi au fost înregistrate la veniturile din capital (-53%), veniturile din operaţiuni financiare (-35,2%) şi la taxele vamale (-29,7%). Veniturile din TVA au fost de 25,3 miliarde lei (cu 19,1% mai puţin), din accize au fost de 11,3 miliarde lei (cu 14,2% mai mult), din impozitul pe profit au fost de 8,4 miliarde lei (cu 16% mai puţin), iar din impozitul pe venit s-au colectat 13,9 miliarde lei (cu 3,8% decât în perioada similară a anului trecut).

Cheltuielile de personal, în creştere cu 9,2%

La capitolul cheltuielilor, se remarcă cele de personal, în valoare de 35,9 miliarde lei, în creştere cu 9,2% faţă de perioada similară a anului trecut. La cheltuielile cu bunuri şi servicii s-a înregistrat o scădere de 2,5%, suma pe primele nouă luni fiind de 20,9 miliarde lei. Aici se remarcă cheltuielile cu asistenţa socială, în valoare de 47,2 miliarde lei, cu 23,4% mai mari decât în primele nouă luni ale anului trecut.

Din rândul ieşirilor de bani de la buget, capitolul la care s-a înregistrat cea mai mare creştere este cel al dobânzilor, cu 60,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

Ţinta de deficit, negociată cu FMI, este de 26,9 miliarde lei.