Pentru implementarea sistemului VIS, VISION și pentru extinderea sistemului de comunicații N-VIS, ambele necesare aderării României la spațiul Schengen, Ministerul Finanțelor a apelat la procedura achiziției publice.
Conform informațiilor postate în primele luni ale acestui an pe site-ul sistemului de achiziții publice, câștigătorul celor două contracte, de 3,2 milioane de euro (13,5 milioane de lei), este Asesoft International, al cărei acționar majoritar este Sebastian Ghiță. Recent, acesta a preluat managementul grupului de presă Realitatea Cațavencu.
Compania din Ploiești și-a mai adjudecat și un contract cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, de peste un milion de lei. Și anul trecut Asesoft a obținut mai multe contracte cu statul, conform informațiilor de pe e-licitație.ro.
Tot Ministerul Finanțelor a încheiat un contract în valoare de 1,35 milioane de lei, cu mai multe firme, pentru articole de papetărie și rechizite.
În fine, firma Matra, deținută de Lucian Petrache Ionescu, consilier local PDL în orașul Scornicești, este marea câștigătoare a licitațiilor organizate de Ministerul Apărării pentru furnizarea de mezeluri, de carne de porc și de vită.
Furnizorul armatei, poliției și creșelor
Matra a câștigat toate cele patru licitații, adjudecându-și contracte în valoare de peste 30,2 milioane de lei, adică aproximativ 7,2 milioane de euro. Firma de pe plaiurile unde  s-a născut Ceaușescu pare să aibă noroc la contractele de achiziție publică, câștigând în ultima vreme nu mai puțin de unsprezece licitații.
Matra a devenit astfel furnizorul de carne și de apă minerală naturală al Școlii de agenți de poliție din Câmpina, al Spitalului universitar de urgență militar central „Dr. Carol Davila“, al Academiei de Poliție, al Spitalului Județean de Urgență Tulcea și al Serviciului public creșe, asistență socială, cultură, sport, igienă publică. Nu este însă nimic neobișnuit, firma Matra adjudecându-și astfel de contracte și în anii anteriori.
Pentru a afla care este secretul succesului în afaceri al societății din Scornicești, am încercat să-l contactăm pe patron. De la primărie am fost îndrumați direct la firma dânsului. „Domnul Ionescu nu este momentan în țară, așa că nu puteți discuta cu dânsul decât săptămâna viitoare“, ne-a răspuns una din angajate.
Cele mai valoroase contracte
Prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice (informații postate în lunile ianuarie și februarie din acest an, deși o parte din contracte au fost adjudecate în 2010), ministerele au atribuit contracte de zeci de milioane de euro. Printre cele mai valoroase se numără contractul adjudecat de Romtelecom, în valoare de peste 72 de milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro), pentru servicii integrate de telecomunicații furnizate Ministerului Apărării, și cel pentru realizarea planului urbanistic al zonei costiere din sectorul sudic Cap Midia-Vama Veche, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului va plăti peste jumătate de milion de euro (2,24 milioane de lei). Câștigătorul licitației este un consorțiu format din mai multe institute și Universitatea de Arhitectură.
Și Ministerul Administrației și Internelor a atribuit mai multor companii șase contracte, cu o valoare totală de peste 1,4 milioane de lei (circa 330.000 de euro). Pe lista serviciilor achiziționate se numără organizarea de evenimente, formarea angajaților și servicii informatice.