România face un pas uriaș spre independența energetică și consolidarea poziției sale în Uniunea Europeană prin proiectul Neptun Deep, o investiție strategică de 4 miliarde de euro, care va transforma țara în cel mai mare producător de gaz din UE.

Premierul Marcel Ciolacu, alături de mai mulți miniștri și oficiali, a vizitat vineri platforma Transocean Barents, o adevărată minune tehnologică, pregătită să înceapă lucrările de forare în largul Mării Negre.

O platformă impresionantă, gata de exploatare

În cadrul vizitei organizate în Portul Constanța, premierul Marcel Ciolacu, împreună cu vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Mediului Mircea Fechet, șeful Cancelariei Radu Oprea și conducerea companiilor Romgaz și OMV Petrom, au inspectat platforma Transocean Barents. Aceasta este una dintre cele mai mari platforme petroliere din lume, un colos industrial care impresionează prin dimensiunile sale: 90 de metri înălțime și 120 de metri lungime.

„Astăzi am vizitat în Portul Constanţa platforma Transocean Barents, o minune tehnologică pe care România se bazează în procesul de extracţie a gazelor din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României după finalizarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000.

Au participat premierul României, Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Mediului, Mircea Fechet, şeful Cancelariei, Radu Oprea, şi conducerile companiilor Romgaz şi OMV Petrom”, anunţă, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, platforma este acum pregătită să plece în larg, la aproximativ 160 de kilometri de țărm, în dreptul localității Tuzla, unde va începe forarea la adâncimi de peste 4.000 de metri. Proiectul presupune 10 sonde de exploatare, care vor extrage gazul natural în condiții extreme de presiune, iar începând cu 2027, acesta va ajunge în gospodăriile românilor prin magistrala Tuzla-Podișor, aflată și ea într-un stadiu avansat de construcție.

„A ajuns de câteva luni în România, iar acum este pregătită să plece în larg şi să înceapă lucrările de forare. Urmează să ajungă la aproximativ 160 de kilometri de ţărm, în dreptul localităţii Tuzla, unde va pune în funcţiune 10 sonde de exploatare a gazului românesc, la adâncimi de peste 4000 de metri. Transocean Barents este un colos pe care cuvintele îl pot cu greu descrie, şi nici imaginile nu sunt suficiente.

Are 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime, un ansamblu complex de utilaje şi echipamente care vor extrage gazul, la presiuni foarte mari, iar din 2027 — sau poate chiar mai repede — acesta va ajunge în casele noastre, prin magistrala Tuzla-Podişor, la care de asemenea se lucrează în ritm accelerat prin efortul Transgaz”, a transmis ministrul.

Neptun Deep, un proiect cu importanță economică și geostrategică pentru România și Europa

Neptun Deep nu este doar un proiect energetic major, ci și o miză economică și geostrategică uriașă, atât pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Ministrul Sebastian Burduja a subliniat că România își asumă rolul de pilon energetic al Uniunii Europene, într-un context în care securitatea energetică a devenit o prioritate pe fondul tensiunilor geopolitice.

„Este unul dintre cele mai mari proiecte prin care România şi statele europene îşi pot asigura independenţa şi securitatea energetică, la pachet cu preţuri competitive pentru oamenii simpli şi companii. Neptun Deep are importanţă economică şi geostrategică – să nu ne ferim să spunem lucrurilor pe nume.

Investiţia de 4 miliarde EUR, în parteneriat Romgaz-OMV Petrom, va aduce peste 20 de miliarde EUR pentru bugetul de stat şi peste 100 de miliarde de normal metri cubi, dublând producţia României. Vom fi, indiscutabil, cel mai mare producător de gaz din UE”, a mai transmis Burduja.

Această investiție nu doar că va dubi producția de gaz a României, dar va genera și peste 20 de miliarde de euro pentru bugetul de stat. În total, se estimează că Neptun Deep va aduce peste 100 de miliarde de metri cubi de gaz în economia românească, contribuind la stabilizarea prețurilor și reducerea dependenței de importurile din afara UE.

Burduja a declarat că acest proiect este esențial pentru viitorul României, fiind comparabil ca impact economic și strategic cu finalizarea reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă din anii ’90. De asemenea, a evidențiat că România are curajul să meargă înainte cu o investiție pe care mulți nu și-ar fi asumat-o, subliniind implicarea Romgaz, care a preluat participația Exxon în acest proiect.

neptun deep
SURSA FOTO: Facebook

Provocările și opoziția împotriva Neptun Deep

Dezvoltarea Neptun Deep nu este lipsită de provocări și opoziție. Ministrul Energiei a evidențiat faptul că acest proiect deranjează diverse interese externe, în special pe aceia care au folosit resursele energetice ca instrument de șantaj geopolitic.

În același timp, a atras atenția asupra activiștilor de mediu, care au încercat să saboteze proiectul prin procese și campanii de dezinformare, în timp ce au rămas tăcuți în fața catastrofelor ecologice provocate de scufundarea recentă a două tancuri petroliere rusești în Marea Neagră.

În ciuda acestor obstacole, Burduja a confirmat că graficul de execuție al proiectului este în avans, depășind deja 33% din lucrările planificate, ceea ce asigură că România va putea finaliza investiția conform termenelor stabilite.

„Neptun Deep îi deranjează pe cei care zeci de ani şi-au folosit resursele energetice pentru a şantaja o parte importantă a lumii libere.

Îi deranjează şi pe unii activişti de mediu, care încearcă orice să îl saboteze, de la procese la acţiuni de propagandă, cu toate că au tăcut asurzitor când, recent, două tancuri petroliere ruseşti s-au scufundat şi au provocat o imensă catastrofă ecologică în Marea Neagră. Biodiversitatea contează numai când „trebuie”, aparent”, a mai scris Burduja pe Facebook.

România, lider energetic al Uniunii Europene

Odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep, România își va consolida poziția de lider energetic al UE. Aceasta va deveni cel mai mare producător de gaz natural din Uniune, depășind alte state membre și oferind o alternativă viabilă la sursele externe de energie.

Ministrul Burduja a transmis un mesaj clar că România nu va fi oprită de cei care nu doresc independența sa energetică.

„Nu ne vor opri cei care nu vor România independentă energetic. Gazul românesc în casele şi în economia ţării noastre va aduce siguranţă şi preţuri mai mici”, a încheiat ministrul Energiei.