Icoanele făcătoare de minuni de la Biserica Kretzulescu

Icoanele făcătoare de minuni de la Biserica Kretzulescu. Părintele paroh Victor Lucian Georgescu de la Biserica Kretzulescu, un monument arhitectonic deosebit aflat în inima Bucureștiului, face o prezentare emoționantă a comorilor spirituale și artistice pe care le adăpostește acest lăcaș sfânt.

Unele dintre icoanele aflate în biserică sunt mai vechi decât construcția propriu-zisă, iar poveștile a două icoane făcătoare de minuni, cunoscute pentru puterile lor tămăduitoare, impresionează profund. Însăși biserica este considerată o minune divină, fiind salvată în ultimul moment de la demolare în timpul regimului comunist, chiar înainte de căderea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

În cadrul podcastului „Altceva” cu Adrian Artene, parohul Victor Lucian Georgescu oferă o privire de ansamblu asupra minunilor ascunse între zidurile Bisericii Kretzulescu.

Dincolo de faimoasele icoane pictate de Gheorghe Tătărescu, părintele vorbește cu emoție despre două icoane speciale, încărcate de credință și venerare, în care mulți credincioși și-au pus nădejdea de-a lungul timpului.

Potrivit lui, această icoană de secol XIX a Maicii Domnului cu Pruncul, de la iconostasul mobil, din partea de nord a naosului, icoană înaintea căreia îngenunchează foarte mulți închinători ai acestei biserici

„Această biserică deține un fond de icoane cu valoare patrimonială, icoane foarte vechi, mai vechi chiar decât biserica, pentru aici au fost așezate capodoperele iconografice pe care le familia Kretzulescu le deținea în casele lor particulare. Familia Krețulescu. Avem mai multe icoane care în acest moment nu sunt în biserică, pentru că trec printr-un parcurs de restaurare.

Dar am lăsat două cele mai prețioase, în opinia noastră, și aici este bineînțeles o afirmare subiectivă, dar sunt cele mai dragi nouă. Această icoană de secol XIX a Maicii Domnului cu Pruncul, de la iconostasul mobil, din partea de nord a naosului, icoană înaintea căreia îngenunchează foarte mulți închinători ai acestei biserici”, a spus părintele Georgescu.

Icoana ar avea puteri tămăduitoare

Parohul a menționat faptul că i s-a transmis că în trecut, icoana era considerată în trecut ca având puteri tămăduitoare.

Părintele a evidențiat că mulți credincioși se închină în mod special la două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, una din secolul al XIX-lea și cealaltă, mai veche și artistic mai valoroasă, datând din secolul al XVIII-lea și donată de familia Krețulescu. El a subliniat că aceste icoane oferă o profundă încărcătură spirituală bisericii.

„Și vă spun că stând aici în biserică, văd cum numeroși oameni vin și se închină mai cu seamă la această icoană și la icoana și mai veche decât aceasta, și mai nobilă prin modul în care este realizată totul icoana, Maica Domnului cu Pruncul care este însemnată ca fiind donația familiei Krețulescu, a urmașilo rdin direcția Iordache, a lui Iordache și Safta, o icoană de la jumătatea secului al al XVIII-lea într-o pictură frumoasă și acoperită cu o ferecătură de dantelărie în argint aurit.

Aceste două icoane, așa cum vă spuneam, dau la rândul lor greutate din punct de vedere duhovnicesc acestui sfânt lăcaș și oamenii vin cu el”, a subliniat acesta.

Părintele Victor Lucian Georgescu a spus că atât el, cât și credincioșii se raportează cu o evlavie aparte la icoanele din biserică, subliniind rolul Maicii Domnului ca protectoare a lăcașului.

Potrivit acestuia, Maica Domnului este considerată „stareța” bisericii Kretzulescu, aducând aici atât slujitorii, cât și închinătorii, și că este văzută ca ocrotitoarea actuală a comunității, așa cum i-a ocrotit în trecut pe Brâncoveni și pe familia Krețulescu.

„Și noi  ne raportăm cu o evlavie specială față de acestea, știut fiind că oricum Maica Domnului este cea care este, cum spunea părintele profesor Vasile Reducă, preotul Paroh de dinaintea mandatului meu aici, este este patroana acestui sfânt lăcaș, este stareța acestuia și ea își aduce și slujitorii aici, și închinătorii.

Deci Maica Domnului, cea care a ocrotit familia Brâncoveanu și familia Krețulescu, descendenți prin Safta, din familia domnitorului Brâncoveanu, este cea care ne ne ocrotește pe mai departe și simțim ocrotirea ei în acest sfânt lăcaș”, a explicat el.