Creșterea salariului minim brut în 2025 la 4.050 lei reprezintă o majorare de 9,45% față de nivelul actual. Cu toate acestea, unele sectoare vor resimți o scădere considerabilă a veniturilor nete din cauza eliminării facilităților fiscale acordate anterior.Aceste modificări sunt aplicabile în majoritatea sectoarelor, însă angajații din construcții vor simți o pierdere semnificativă la salarii.

Salarii, modificări și efectele asupra angajaților

Salariul minim brut pentru anul 2025 va ajunge la 4.050 lei, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă de 9,45%.

Potrivit reglementărilor în vigoare, 300 de lei din acest salariu vor rămâne netaxați, continuând tendința începută în 2024.

lucrari de constructii
SURSA FOTO: Dreamstime

Astfel, salariul net al angajaților va ajunge la 2.574 lei, față de 2.363 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 211 lei.

Aceste modificări sunt aplicabile în majoritatea sectoarelor, însă angajații din construcții vor simți o pierdere semnificativă.

Reducerea veniturilor angajaților din construcții

În cazul angajaților din construcții, viitoarele schimbări fiscale vor conduce la o scădere a salariilor. Deși salariul minim brut pentru construcții este reglementat la 4.582 lei, angajații vor primi un net de doar 3.196 lei.

Cu toate acestea, prin eliminarea scutirii de impozit pe venit, prevăzută de Ordonanța trenuleț, salariul net al acestora va scădea. Astfel, angajații din construcții vor primi în mână doar 2.739 lei, ceea ce presupune o scădere de 457 lei față de venitul actual.

În cazul în care angajatorul va decide să-și asume plata impozitului pe venit, salariul angajaților nu va scădea. În caz contrar, angajații vor experimenta o scădere semnificativă a veniturilor.

Aceste schimbări vor avea un impact considerabil asupra veniturilor nete ale lucrătorilor din domeniul construcțiilor.

Angajații din agricultură și industria alimentară vor resimți și ei schimbări

De asemenea, angajații din agricultura și industria alimentară vor resimți eliminarea facilității fiscale. Salariul minim brut în aceste sectoare va fi reglementat la 3.436 lei, ceea ce înseamnă un net de 2.396 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim din aceste domenii va fi adus la valoarea salariului minim standard de 4.050 lei, iar facilitățile fiscale vor fi eliminate, similar cu ceea ce se întâmplă în construcții.

Modificările în contribuțiile pentru CASS și CAS

În ceea ce privește plafonul de contribuții pentru CASS și CAS, salariul minim în 2025 va afecta și persoanele care au activități independente.

Pentru veniturile anului 2025, contribuțiile vor fi plafonate la un interval de 6-60 de salarii minime pentru CASS (adică între 24.300 și 243.000 lei), respectiv la 12-24 de salarii minime pentru CAS (adică între 48.600 și 97.200 lei).

CASS va rămâne la o valoare de 10%, iar CAS la 25%. Aceste modificări vor influența modul în care se vor plăti contribuțiile pentru veniturile obținute în 2025.