România va oferi refugiaților din Ucraina un sprijin în valoare de 100 de milioane de euro
Contractul de finanţare pentru decontarea sumei de 100 de milioane de euro pentru sprijinul oferit de statul român cetăţenilor proveniţi din Ucraina a fost semnat luni, 8 mai 2023, de reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ca beneficiar al finanţării europene puse la dispoziţie prin Programul Operaţional Capital Uman.
„De la izbucnirea conflictului din Ucraina şi până astăzi, au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 4 milioane de cetăţeni ucraineni, majoritatea beneficiind de sprijin în spiritul solidarităţii care a caracterizat toate acţiunile României în acest context internaţional dificil.
Prin Programul Operaţional Capital Uman, beneficiem de 100 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, iar astăzi am semnat contractul de finanţare cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul căruia vor fi decontate cheltuielile.
Vorbim de cheltuieli cu hran, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă sau servicii medicale”, a declarat, luni, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a informat că, „începând cu luna iulie 2022, pot fi finanţate acţiuni care vizează acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.
Astfel, nevoile de bază ale persoanelor strămutate din Ucraina pe teritoriul României susţinute de către statul român prin bugetul său la nivel naţional, au putut fi parţial decontate din fonduri europene, mecanismul instituit prevăzând decontarea pe bază de cost unitar. Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.
Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.”