O femeie în vârstă de 90 de ani a fost salvată din dărâmături în Japonia, la cinci zile după un puternic cutremur care a lovit ţara și a dus la moartea a cel puțin 126 de oameni, conform informațiilor DPA.
Ea a fost găsită sâmbătă sub ruinele unei case prăbușite în orașul de coastă Suzu (vest), conform relatărilor Agenției japoneze de presă Kyodo, duminică.
Primele 72 de ore sunt vitale în operațiunile de căutare a supraviețuitorilor. Dacă persoanele surprinse sub dărâmături nu sunt salvate în acest interval, șansele de supraviețuire scad dramatic.
Bilanțul deceselor în urma cutremurului cu magnitudinea 7,6, produs în prima zi a anului, a ajuns la 126, iar peste 200 de persoane sunt încă date dispărute, conform agenției de presă nipone Kyodo, care citează autoritățile locale.
Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia
Cutremurul a cauzat pagube semnificative și incendii în prefectura Ishikawa, cea mai afectată. Distribuirea ajutoarelor este dificilă din cauza drumurilor avariate în urma cutremurului.
Aproximativ 30.000 de persoane sunt adăpostite în aproximativ 370 de adăposturi în Ishikawa, conform Kyodo.
Coasta de vest a țării a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade, cu peste 200 de persoane încă dispărute și cel puțin 500 de răniți.
Cea mai semnificativă distrugere a avut loc în prefectura Ishikawa, unde peste 250 de case au fost demolate, iar incendiile au afectat aproximativ alte 300 de clădiri.
Zonele afectate continuă să se confrunte cu lipsuri de electricitate, apă și combustibil.
Zona în care se găsește Japonia este cunoscută pentru activitatea seismică intensă, având în vedere că se află într-o intersecție crucială a patru plăci tectonice majore: placa tectonică a Pacificului, placa tectonică a Filipinelor, placa tectonică a Eurasiatică și placa tectonică a Noii Americi.
Dinamica mișcărilor acestor plăci și interacțiunile lor provoacă frecvent cutremure și erupții vulcanice în regiunea respectivă.
Interdependența plăcilor tectonice generează o creștere a tensiunilor în crusta terestră, iar descărcarea bruscă a acestor presiuni conduce la declanșarea cutremurelor.