Turcia a ajuns în fața celei mai grele decizii pe care, până la urmă, trebuie să o ia autoritățile din orice țară care a crescut puternic, pe datorie. Fie înăsprește politica monetară, limitând accesul la credit dar temperând astfel și devalorizarea monedei fie merge înainte aruncând “cărbuni” în economie dar riscând o “aterizare forțată”. Banca centrală a țării considerate una dintre minunile crizei a decis să meargă pe varianta mai prudentă și să crească dobânda de politică monetară. Decizia pare firească într-o țară unde inflația a fcăut ravagii ani la rândul. Și totuși, există un revres al medaliei. 'Ne aşteptăm ca majorarea dobânzii de referinţă să aibă ca rezultat creşterea costurilor de finanţare şi încetinirea ritmului de creştere economică, ceea ce va pune presiuni asupra profitabilităţii şi calităţii activelor băncilor în cursul anului 2014', declara analistul Moody's, Irakli Pipia.
La o reuniune de urgenţă organizată săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a majorat puternic dobânda de politică monetară până la 10%, de la 4,5%, în încercarea de a opri deprecierea lirei în raport cu dolarul şi moneda euro.
De asemenea, Banca Centrală a majorat dobânda la facilităţile de credit cu termen pe o zi de la 7,75% până la 12%, în timp ce dobânda la facilităţile de depozit pe termen de o zi a fost majorată de la 3,5% până la 8%.
Moody's se aşteaptă ca înăsprirea politicii monetare să crească riscurile la adresa prognozei de creştere economică de 3% pentru 2014 şi, în consecinţă, să afecteze mediul operaţional pentru băncile turceşti.
'Ne aşteptăm ca riscurile în jos asupra creşterii economice provenite de pe urma înăspririi politicii monetare să afecteze calitatea actualelor credite şi, de asemenea, să limiteze oportunităţile pentru creşterea creditării. Cu toate acestea, începând din 2008, indicatorii de profitabilitate ai băncilor turceşti s-au numărat printre cei mai solizi comparativ cu concurenţii din regiune şi la nivel global', apreciază Moody's.
În prezent, Turcia beneficiază din partea Moody's de un rating 'BBB minus', cel mai mic rating din categoria investment grade.
Miracolul turcesc se apropie de final. Ori “răcoresc” economia ori explodează inflația
3 februarie 2014, 15:32
Ultima modificare în 3 februarie 2014, 17:25
Devalorizarea agresivă a lirei în fața principalelor monede precum și istoricul inflaționist al economiei Turciei au determinat banca central și majoreze semnificativ dobânda de politică monetară. Ca efect, agenţia de rating Moody's Investors Service a apreciat că înăsprirea politicii monetare de către Banca Centrală a Turciei constituie un factor negativ pentru bănci, în condiţiile în care se aşteaptă ca aceste măsuri să le reducă profitabilitatea şi veniturile.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Românii intenţionează să cheltuiască mai puţin comparativ cu media europeană pentru divertisment în afara casei şi vacanţe
- Volumul creditelor acordate de bănci ar putea creşte anul acesta cu până la 3-4%
- Turiştii au ocupat aproape în totalitate staţiunea Păltiniş
- Laszlo Diosi (OTP Bank): În România, doar 8-10 bănci dau credite, restul sunt în stand-by
- MT: România susţine deschiderea de noi rute de ferry-boat între portul Constanţa şi porturi turceşti
- Deutsche Welle: Germania rămâne importator principal de mobilă românească
- Taxa pe construcţii speciale şi nevoia de reaşezare în zona de suportabilitate economică
- Noi reglementari europene privind achiziţiile publice si concesiunile
- MS: Grup de lucru tehnic pentru finalizarea normelor la pachetul de bază din perspectiva medicinii de familie
- Gradul de ocupare al hotelurilor, sub 50%, în acest week-end pe Valea Prahovei; Poiana Braşov e, însă, plină