Mirajul banilor „ieftini”: Ce se va întâmpla peste 3 ani cu băncile sprijinite de BCE

Directorul executiv pe Asia al băncii Standard Chartered, Jaspal Bindra, a avertizat că operaţiunile de finanţare pe termen lung ale Băncii Centrale Europene ar putea conduce la consecinţe neintenţionate.

„Suspectăm faptul că băncile vor deveni tot mai obişnuite cu acest tip de sprijin şi cu beneficiile acestor finanţări uşoare şi ieftine“, a declarat Bindra. „Acest aspect ar putea conduce la alte consecinţe, neintenţionate, în viitor“.
Băncile europene s-au împrumutat miercuri cu 529,5 mld. euro în ce-a de-a doua operaţiune de finanţare pe termen lung a Băncii Centrale Europene (BCE).
StanChart, cu sediul în Marea Britanie, este una din puţinele bănci europene care nu au profitat de avantajul oferit de noile credite de la BCE, care permite instituţiilor financiare să acceseze credite pe trei ani la o dobândă de numai 1%.
Comentariul lui Bindra vine la o zi după ce directorul executiv al StanChart, Peter Sands a criticat intervenţia masivă a băncii centrale în Europa.
El a fost citat de Financial Times spunând că „nu este clară strategia de exit. Ce se întâmplă peste trei ani când aceşti bani trebuie refinanţaţi?“
Potrivit unui analist de la Barclays Capital, băncile puternice precum StanChart şi HSBC ar putea fi în dezavantaj de vreme ce BCE oferă lichidităţi competitorilor lor care au balanţe contabile slabe.
„Bineînţeles că bănci precum StanChart şi HSBC, care plătesc un cost mai mare pentru a menţine o bază de finanţare mai stabilă (prin depozitele clienţilor n.red.), sunt dezavantajate, în timp ce poziţia de finanţare a competitorilor lor slabi este sprijinită“, a declarat analistul Barclays.
HSBC a împrumutat numai 350 mil. euro din a doua operaţiune de finanţare pe termen lung a BCE, faţă de 3,9 mld. euro atraşi în cadrul primei operaţiuni derulate în decembrie.
SURSA: CNBC