Dezvoltatorul imobiliar cu capital australian South Pacific, cunoscut pentru cartierul construit angajaţilor Ministerului Apărării, trece prin clipe dificile după ce a fost nevoit să intre în insolvenţă cu patru proiecte de locuinţe. Norocul companiei stă în faptul că numai un proiect are construcţia avansată.
South Pacific a achiziţionat înainte de criză zeci de hectare de teren în Tunari pentru o serie de proiecte de vile. Turnura pe care a luat-o situaţia economică internaţională i-a prins doar cu proiectul Sydney Residence finalizat. Acesta cuprinde 102 vile, din care mai sunt de vânzare 40 de unităţi. O parte din locuinţele rămase goale au fost date spre închiriere.
Al doilea proiect început de australieni a fost Melbourne Residence. El a fost şi primul care a intrat în insolvenţă. Decizia a venit după ce o parte din partenerii care au participat la investiţie au ieşit din afacere şi au pretins daune mult prea mari, în opinia dezvoltatorului. Drept urmare, acţionarii au decis să intre cu proiectul sub protecţia insolvenţei. Ansamblul cu 71 de vile este finalizat în proporţie de 95% şi se discută cu BCR noi variante de finanţare a lucrărilor rămase. O parte din cumpărătorii care au optat pentru acest proiect au fost direcţionaţi către Sydney Residence, iar restul şi-au reziliat contractele.
Anul trecut, dezvoltatorul a decis intrarea în insolvenţă a proiectelor Adelaide Residence şi Darwin Residence. Primul are construite circa 30% din cele nouă blocuri programate, iar al doilea este un teren în suprafaţă de 2,8 hectare, fără credite pe el. În cazul proiectului Darwin Residence, care avea programate 200 de vile, s-a cerut insolvenţa pentru protejarea companiei de un fost partener. Mai exact, un fond de investiţii contractase un număr de locuinţe „pe hârtie“ pentru care plătise avans, dar ulterior s-au răzgândit şi au pierdut banii daţi, conform contractului. Faptul că fondul de investiţii îşi vrea banii înapoi l-a determinat pe dezvoltator să apeleze la varianta insolvenţei.
Cea mai recentă cerere de insolvenţă a fost depusă acum două zile pe masa judecătorilor Tribunalului Bucureşti pentru proiectul Darwin Residence II. Acesta este format dintr-un teren de 30.800 mp pe care trebuiau construite 372 de vile. „Motivul cererii a fost acela de a ne permite să găsim o soluţie pentru dezvoltarea lotului, de vreme ce avem un credit de 2,5 mil. euro contractat de la BCR şi aveam nevoie să protejăm terenul pentru a putea continua“, a declarat pentru Capital Andrew Prelea, CEO-ul South Pacific şi acţionar în cadrul firmei.
Un nou început
Schimbările prin care a trecut piaţa rezidenţială în ultimii trei ani de criză a determinat dezvoltatorul să vină cu o altă abordare pe piaţă. Acţionarii au realizat că vremea în care se vindeau vile „ca pâinea caldă“ a trecut, motiv pentru care s-au reorientat către locuinţe ecologice.
Pentru noua direcţie compania a format şi o nouă companie, denumită Ozone Homes. Toate dezvoltările noi vor fi realizate prin noua entitate economică, urmând ca firmele din grupul South Pacific să fie lichidate pe măsură ce proiectele vor fi finalizate.
„Intenţia noastră este să începem în acest an dezvoltarea Darwin Residence II, care de această dată va avea doar 190 de locuinţe ecologice. În prezent strângem fonduri de la acţionari şi parteneri şi lucrăm împreună cu BCR pentru a găsi o cale de reorganizare a dezvoltării“, a menţionat Andrew Prelea. Noile construcţii se bazează pe un sistem ce foloseşte panourile structurale (SIP – Structurated Insulated Panel).
La începutul lui 2009, fondul american de investiţii Warburg Pincus a preluat 50% din South Pacific de la acţionarii Andrew şi George Prelea. Tranzacţia a fost estimată la acea vreme la circa 30 mil. euro.