Mircea Badea a făcut o declarație despre referendumul familiei în contextul scandalului dintre Elena Lasconi și fiica ei, membră activă a comunității LGBTQIA+.
Mircea Badea, declarație surprinzătoare despre „familie”
Mircea Badea a vorbit despre referendumul familiei, în contextul scandalului în care este implicată Elena Lasconi, actualul primar al municipiului Câmpulung Muscel, județul Argeș.
În cadrul emisiunii TV „Insider Politic” de pe Prima TV, ea a recunoscut că a votat pentru familia tradițională (bărbat și femeie) în timpul referendumului pentru familie din octombrie 2018. La scurt timp, Oana Lasconi, membră activă a comunității LGBTQIA+, și-a exprimat dezamăgirea față de mama ei. A anunțat pe contul ei de Instagram că nu o va mai susține politic.
Din punctul de vedere al lui Mircea Badea, Elena Lasconi și restul oamenilor care au votat pentru familia tradițională în octombrie 2018 nu sunt homofobi. În plus, el crede că familia este „o construcție instituțională”, „o formalitate din punct de vedere al statului”, care nu are nicio legătură cu iubirea. Familia este „un concept strict instituțional, la nivel de stat”, iar „iubirea e un sentiment”, a spus el.
„Eu aș vrea să o liniștesc pe doamna Oana Lasconi. Dragă doamnă Oana Lasconi, asta nu înseamnă că mami este homofobă doar pentru că ea crede că familia trebuie să fie compusă din bărbat și femeie. Și dați-mi voie să îi explic lucruri pe care le-am mai vorbit și nu m-am sucit niciodată. (…).
Eu m-am dus și am votat la referendumul respectiv. Știu că vine ca un șoc mental pentru mulți că dacă ai votat pentru familia tradițională ești homofob. Nu știu dacă ajunge mesajul meu la doamna Oana Lasconi, dar am văzut că era sub imperiul unei emoții foarte puternice. Deci familia nu are nici o legătură cu iubirea, știu că sună ciudat și prost. Familia este o construcție instituțională. Iubirea e un sentiment.
La primărie te întreabă doar dacă ești de acord să o iei în căsătorie. Acolo este vorba doar despre un acord. Familia este o formalitate, din punctul de vedere al statului. Aici nu este vorba despre iubire, că nu se votează iubirea, se votează un concept strict instituțional, la nivel de stat. Nimic altceva,” a spus el în timpul emisiunii TV „În gura presei” de pe Antena 3 CNN.
Patriarhia Română, dezamăgită de afirmațiile făcute de USR
La rândul său, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit despre scandalul provocat de Elena Lasconi și USR, care a spus recent că „Familia este orice vor oamenii să fie familie.”
Din punctul lui de vedere, afirmația respectivă este „un gând care descrie punctual dezarticularea viziunii morale asupra ordinii naturale, compromiterea ei prin amoralism, o mostră de invincibilă ignoranță și de ermetic analfabetism cultural cu inevitabile consecințe pentru societate.”
„Consecințe desigur niciodată evaluate de cei ce pot vedea în familie „orice vor oamenii să vadă”, adică să proiecteze cu mintea lor ieșită din minți dincolo de nesemnificativa realitate. E-urile ideologice îngurgitate în doze aproape letale fac ravagii în metabolismul cultural și moral al celor care nu au avut acces la hrana și aerul curate ale celei mai înalte culturi a lumii, cea europeană, rodită de codul moral iudeo-creștin.
Cel care a germinat, rodit și hrănit inclusiv Modernitatea, din care ideologii de rit progresist, trăitori bezmetici în evul obscur al relativismului și post-adevărului nu mai înțeleg nimic. Întrucât, nemaiavând acces la cheia ei culturală, aceasta le rămâne, desigur, impenetrabilă.
Lichidarea lumii ”vechi”, contestarea autorității formatoare a familiei edificate pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie sau dintre o femeie și un bărbat, multimilenară instituție (nu ”contract”) în care aproape toți ne-am născut și singura care poate duce omenirea mai departe, prigonirea firescului, ștergerea programatică a urmelor trecutului, căruia toți îi datorăm prezentul și în cea mai mare măsură viitorul, acestea sunt semne virulente ale existenței în chiar mijlocul lumii civilizate de Decalog și Evanghelie a noilor barbari:
ideologii salvaționiști care vorbesc inept, deci nedrept despre trecut și perorează identic despre un viitor pe care, opunându-l isteric creștinismului și instituțiilor consacrate, îl cred cu necesitate mai bun. ”Mai binele” sprijinit pe nimic fiind marota, devenită deja bătrâna cocotă, a tututor ideologiilor”, a scris el, duminică, pe contul lui de Facebook.
Potrivit lui, „nu este deloc sigur că statul, învățământul sau politicienii de pretutindeni au dreptul moral să se folosească de sloganuri și constructe ideologice precum ”căsătoria pentru toți” (detestată până relativ recent de homosexuali) sau de concepte precum ”genul” și ”diversitatea” pentru a le instituționaliza în vederea schimbării dramatice a relațiilor sociale.”
„Cine dintre oamenii cu adevărat lucizi și responsabili și-ar putea asuma responsabilitatea pentru o asemenea non-necesară, deci nefirească și bulversantă schimbare? Deconstrucția realității și a naturalului (care constituie un dat) nu ajută pe nimeni. Nici chiar pe cei ce se simt aparent avantajați de ea”, a adăugat el.