Mircea Badea a șocat toată România! Prezentatorul TV privește cu pesimism viitorul economiei naționale și se așteaptă la ce e mai rău, în ciuda previziunilor făcute de către Banca Națională a României (BNR).
Mircea Badea se așteaptă la ce e mai rău
Mircea Badea privește cu pesimism viitorul economiei naționale, nefiind convins că românii vor avea un trai mai bun odată ce va scădea inflația. Prezentatorul TV este ferm convins că poporul român o va duce din ce în ce mai rău, chiar dacă guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a prezis o scădere a prețurilor și o creștere a puterii de cumpărare.
„Un cutremur şi se prăbuşeşte inflaţia, ca să fac o glumă tâmpită. Eu mi-aș dori, îți dai seama, să aibă dreptate guvernatorul.
Și nici nu-mi propun eu să fiu Doamne ferește, cine sunt eu să fiu în dezacord cu guvernatorul, numai că eu consider că noi nu am văzut încă maximul inflației. Adică, nu știu, poate o să scadă la 4,2%, să zicem, dar va fi peste 16,8%, cât a fost maxim.
Eu nu știu dacă o să fie mai bine. Că o să fie mai rău, sunt sigur, o să fie mai bine nu sunt deloc sigur. Râde lumea. Pentru că nimic nu poate să crească pur și simplu direct așa, adică inclusiv prețul la orice are un impuls, după aia o corecție, îi zice, după aia alt impuls.
Deci acuma suntem în corecție. Va fi un nou impuls. Eu personal mi-aș dori să fie adevărat. Poate că așa să se întâmple. Eu nu cred”, a spus, miercuri, Mircea Badea în cadrul emisiunii TV „În gura presei” de pe Antena 3 CNN.
BNR și-a redus puternic prognoza de inflație la 7%
Declarația sa a fost făcută la câteva ore distanță după ce Mugur Isărescu a anunțat că Banca Națională a României (BNR) și-a redus puternic prognoza de inflație la 7% la finele anului 2023 și la 4,2% pentru anul 2024. Vă amintim că la precedentul Raport asupra inflației, din decembrie 2022, BNR prognoza o inflație de 11,2% pentru finele anului 2023.
Mugur Isărescu a remarcat, totodată, că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul UE al ratei inflației, opt state plasându-se înaintea sa. La reducerea tendințelor inflaționiste au contribuit: reducerea prețurilor energiei, cotația petrolului Brent, aprecierea leului față de dolar, schemele de sprijin financiar acordate de Guvernul României, consumul, care s-a înscris pe o tendință de scădere, salariul mediu și creșterea investițiilor, care a susținut cererea agregată.
Potrivit lui Mugur Isărescu, este nevoie de o reducere treptată a deficitului de cont curent, ajuns acum la circa 10% din PIB, situație asemănătoare celei din perioada crizei financiare din 2007 – 2008.
„Nevoile de finanțare au fost acoperite, dar trebuie mare atenție pentru menținerea unui anumit echilibru. Politica monetară și-a făcut datoria, în condițiile unui curs de schimb stabil și al temperării activității de creditare. Și în continuare BNR va menține o politică monetară adecvată”, a declarat Mugur Isărescu, precizând că nu exclude o scădere a dobânzii de referință, în condițiile în care rata inflației s-ar apropia de nivelul ratei de politică monetară.