Mircea Badea și fiul său au fost amenințați cu moartea

Mircea Badea a dezvăluit că a fost amenințat cu moartea. El a recunoscut că a primit mesaje în acest sens, inclusiv amenințări la adresa fiului său.

Realizatorul de la Antena 3 CNN a fost confruntat cu astfel de amenințări, iar cei care le-au emis păreau să îi cunoască adresa exactă!

Mircea Badea a șocat publicul marți seară, în emisiunea sa de la Antena 3 CNN, „În gura presei”, prin dezvăluirea că s-a fost confruntat cu mesaje de amenințare cu moartea. Ele au venit atât la adresa lui, cât și la adresa fiului său. Realizatorul TV a făcut această mărturisire în timpul emisiunii pe care o moderează de mulți ani.

Persoanele care i-au trimis mesajul de amenințare jurnalistului au subliniat că dețin informații exacte despre locul de domiciliu al acestuia.

Mircea Badea a recunoscut că i-a fost frică atunci când a citit aceste detalii, manifestând îngrijorare mai ales pentru siguranța vieții fiului său, Vlad, care are frumoasa vârstă de 9 ani.

Realizatorul TV a luat inițiativa de a depune o plângere la poliție în fața amenințărilor primite. Cu toate acestea, situația nu s-a rezolvat în niciun fel.

După aproximativ un an și jumătate, oamenii legii l-au contactat din nou pe Mircea Badea, dar doar pentru a verifica dacă dorește să-și mențină plângerea. Jurnalistul a remarcat că, de atunci, nu a mai primit nicio altă notificare din partea autorităților.

„Eu am avut amenințări cu moartea, reale, de pe conturi reale, oameni care îmi spuneau că îl vor omorî pe fiu-miu și îmi dădeau adresa exactă. Știau exact unde stau.

Am fost la poliția din România, le-am arătat și am depus plângere.

Peste un an jumătate m-au mai chemat o dată să mă întrebe dacă îmi mențin plângerea și de atunci nu am mai auzit de ei”, a mărturisit Mircea Badea, în cadrul emisiunii sale, „În gura presei”.

Mircea Badea a adus în discuție aceste informații în urma dezbaterii din emisiunea sa cu privire la proliferarea postărilor înșelătoare care implică figuri notorii din România pe rețelele de socializare.

El a evidențiat fenomenul în care vocile unor personalități publice sunt alterate în scopul promovării anumitor produse sau servicii.

https://www.youtube.com/watch?v=fXVz9CaC3Q0

Tehnologia deepfake, o problemă pentru persoanele publice

Spre exemplu, recent, a apărut pe o pagină de Facebook falsă o înregistrare video în care apărea senatorul și medicul Adrian Streinu Cercel.

În conținutul video respectiv, Adrian Streinu Cercel îndeamnă audiența să achiziționeze un presupus medicament miraculos. El promite rezolvarea oricărei probleme de sănătate, inclusiv la vârsta de 90 de ani, fără a mai fi necesară altă intervenție medicală.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost și el, recent, victima unei situații similare. El a fost prezent într-un videoclip manipulat în care promova o schemă fictivă de investiții.

În fața acestui incident, ministrul nu a rămas pasiv, ci a acționat. El a depus o plângere penală la poliție, semnalând o tentativă de înșelăciune online de tip deepfake.

„Tehnologia deepfake devine o amenințare serioasă pentru democrație și securitate. În calitate de Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, am inițiat anul trecut adoptarea Legii securității cibernetice, care a recunoscut oficial, în premieră, această amenințare.

Apel public: fiți vigilenți! Evitați capcanele deepfake și site-urile fictive care cer bani. Tranzacțiile legitime, cum ar fi vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, se fac doar prin canale oficiale, verificate”, a transmis ministrul Energiei, pe platforma Facebook.