„Cu toată dragostea, dar nu mai pot cu subiectul cu iodura de potasiu. Nu am nicio străbatere cu domnul Rafila, nu m-am intersectat cu el niciodată, nu am avut niciodată vreo simpatie, nici vreo antipatie. Dar toată frăsuiala cu „vai, ce a zis Rafila” mi se pare atât de penibilă… și atât de artificial umflată…

Până la urmă, omului i s-a pus o întrebare în contextul dilelii comunicaționale și isteriei pe bază de Zaporojie. Fusese întrebat despre pastilele de iod și omul a răspuns. Ce a făcut?! Cică s-a isterizat populația. Care populație s-a isterizat?! Ați văzut cetățeni isterici umblând despletiți zicând „aoleu, aoleu, pastile de iod!” Eu nu am văzut. Unde erau cetățenii ăștia isterizați? A… că or fi dat telefoane pe la medicii de familie mai mult decât de obicei… asta e, se întâmplă”. Auzi, dar poate vine înapoi Vlad Voiculescu… eu vreau… Beton așa. Sunt fan. Susțin”, a zis Mircea Badea.

Sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este „perfect funcţional”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Rafila, după o vizită la Spitalul de urgenţă Floreasca.

El a precizat că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

„Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a explicat ministrul.

Precizările Ministerului Sănătății după declarațiile lui Alexandru Rafila privind pastilele de iodură de potasiu

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătății.